21.06.2014

L-Arginine beschermt tegen spierafbraak

L-Arginine
Sporters die dagelijks 3-4 gr L-arginine [structuurformule hiernaast] slikken, beschermen hun spieren tegen afbraak door intensieve training. Hoe het aminozuur dat precies doet, is opgehelderd door onderzoekers van het Institute for Bio-Medical Problems in Moskou. Hun dierstudie in PLos One brengt het antikatabole effect van L-arginine gedetailleerder dan ooit in kaart.

Omstreden werking

Hoewel duizenden sporters zweren bij L-arginine, zijn fysiologen er nog steeds over uit of suppletie met L-arginine sporters wel verder helpt. De ene studie zegt van wel, de andere van niet. De theorie is dat L-arginine in het spierweefsel de concentratie stikstofmonoxide [NO] verhoogt, en daarmee het prestatievermogen, het spierherstel en spiergroei verhoogt. Maar veel van de negatieve studies kunnen geen effect van L-arginine op de hoeveelheid NO detecteren.


L-Arginine beschermt tegen spierafbraak


Dosis

Een punt zetten achter die discussie doet de Russische publicatie niet. De Russen experimenteerden immers met ratten, niet met mensen. Die ratten kregen in een periode van 2 dagen elke dag per kg lichaamsgewicht 250 mg L-arginine toegediend via hun drinkwater. Het humane equivalent van die dosis is, als we even uitgaan van een krachtsporter van 80 kg, iets meer dan 3 gr L-arginine per dag.

Proefopzet en resultaten

Toen de 2 suppletiedagen voorbij waren lieten de Russen de ratten 20 min heuvel-af rennen. Die vorm van lichaamsbeweging valt onder de noemer van eccentric exercise, en veroorzaakt flinke spierschade [RA]. Een dag later moesten de ratten nog een keer rennen. De Russen keken hoe lang de dieren dat volhielden.

RN: ratten die behalve L-arginine ook L-NAME hadden gekregen [L-NAME blokkeert de omzetting van L-arginine in NO].
R: ratten die geen actieve stoffen hadden gekregen.
C: ratten die geen actieve stoffen hadden gekregen, en ook niet eerst aan eccentric exercise hadden moeten doen.


L-Arginine beschermt tegen spierafbraak


L-Arginine verminderde kennelijk de schade die intensieve eccentric exercise in de spieren aanrichtte. L-NAME ondergroef het beschermende effect van L-arginine.

Toen de onderzoekers de spieren van de ratten bestudeerden, zagen ze dat L-arginine beschadiging van het spiereiwit dystrophin door de intensieve inspanning verminderde. L-NAME hief dat beschermende effect grotendeels op.


L-Arginine beschermt tegen spierafbraak


L-Arginine verminderde bovendien de activiteit van mu-calpain, een enzym dat in spierweefsel eiwitten in stukjes knipt. L-NAME ondergroef ook dat effect.

Conclusie

"The major findings of the current study are that L-arginine supplementation prior to a single bout of eccentric exercise alleviates muscle fiber damage and preserves exercise performance capacity", resumeren de onderzoekers.

"These effects are mediated by the increase of muscle nitric oxide content and are validated by decreased expression of calpain, reduced number of damaged muscle fibers and reduced loss of desmin content in muscle fibers in L-arginine supplemented group when compared with exercised rats without supplementation."

Bron:
PLoS One. 2014 Apr 15;9(4):e94448.

Meer:
Arginine nutteloos voor bodybuilders, zegt studie (4-5-2011)
Argininesuppletie heeft anabole effecten bij krachttraining (21-3-2010)
Meer uithoudingsvermogen met drie gram L-arginine-L-aspartaat per dag (12-2-2009)