26.08.2011 | ||||
L-Arginine 'het beste anti-verouderingsmiddel'
L-Arginine is een razend interessant supplement, schrijft Gad in een lezenswaardig overzichtsartikel. Het is 'de' precursor voor het 'goede radicaal' NO, en die verbinding heeft zoveel positieve functies in het lichaam dat onderzoekers L-arginine betitelen als een 'semi-essentieel aminozuur'. Hoewel het lichaam L-arginine aanmaakt door omzetting van andere aminozuren, is de 2.5-5 gr L-arginine die we dagelijks binnenkrijgen via onze voeding maar net genoeg.
Een willekeurige en onvolledige greep in de mand van positieve effecten van L-arginine: in studies maken doses van enkele grammen L-arginine de bloedvaten wijder, en laat L-arginine via dat mechanisme de nieren beter werken. Toediening van L-arginine verlaagt de concentratie van het 'slechte' LDL-cholesterol. L-Arginine verbetert de aanmaak van zaadcellen en verbetert in sommige mannen met potentieproblemen het seksueel functioneren. L-Arginine helpt het epitheel op de maag zichzelf beschermen, kan brandend maagzuur helpen verminderen en bespoedigt de genezing van maagzweren.
L-Arginine versnelt de genezing van wonden. Deels komt dat doordat L-arginine omzet in L-ornithine, en L-ornithine weer in L-proline. L-Proline is een precursor van collageen, een belangrijk bestanddeel van bindweefsel. Net zo belangrijk is - alweer - NO. NO activeert het immuunsysteem, remt ontstekingsreacties en verhoogt de bloedtoevoer naar de te repareren weefsels.
Tenslotte laat L-arginine volgens dierstudies en een kleine humane studie [Am J Med. 2000 Apr 1;108(5):439.] verouderende hersenen beter werken, mogelijk doordat NO de aanmaak van de neurotransmitter glutamaat in de hersenen stimuleert.
Op papier is L-arginine een perfect anti-aging middel. Omdat hij wilde zien of het aminozuur dat in het echt ook is, gaf Gad 21 mannen en vrouwen van 41-75 jaar 4 weken achtereen elke dag 5 gr L-arginine voordat ze gingen slapen. Erg gezond waren de proefpersonen niet. Van hen gebruikten 18 "medications to control either hypertension, myocardial ischemia, diabetes, gastro-oesophageal reflux disease (GERD) and hyperacidity, hypothyroidism, neuritis, or rheumatoid arthritis". De tabel hieronder laat zien hoe de proefpersonen op de suppletie reageerden. De tabel daaronder vat samen wat de proefpersonen merkten.
Goed, er was geen controlegroep. Maar het was dan ook maar een pilot-studie, aldus Gad, die te spreken is over de uitkomsten. En niet alleen hij. Na afloop van de studie wilden alle 21 proefpersonen het supplement blijven gebruiken.
"The demonstrated anti-aging benefits of l-arginine show promises greater than any pharmaceutical or nutraceutical agent ever previously discovered", besluit Gad zijn artikel.
Bron:
Meer:
|