21.11.2012

L-Theanine verlengt levensduur in dierstudie

Het aminozuur L-theanine, dat van nature in kleine hoeveelheden aanwezig is in thee, verlengt de levensduur van het wormpje Caenorhabditis elegans, een geliefd proefdier van anti-verouderingsonderzoekers. De omvang van het effect, dat voedingswetenschappers van de University of Jena rapporteren in de European Journal of Nutrition, is echter beperkt.

In de gemiddelde kop groene thee zit ongeveer 8 mg L-theanine, de gemiddelde kop zwarte thee 25 mg. In supplementen zitten hoeveelheden van enkele honderden milligrammen. Die supplementen zouden volgens de producent op een natuurlijke manier gevoelens van stress verminderen en de werking van de hersenen verbeteren.

Daarnaast zijn er enkele studies die suggereren dat L-theanine een bredere werking heeft. L-Theanine maakt bijvoorbeeld in dierstudies de beta-amyloïde plaques minder giftig. [Free Radic Biol Med. 2009 Dec 1;47(11):1601-10.] Dat zou kunnen betekenen dat suppletie met L-theanine Alzheimer afremt. Uit dierstudies weten we ook dat L-theanine, naast cafeïne en catechins, één van de slankmakende verbindingen in groene thee is [In Vivo. 2004 Jan-Feb;18(1):55-62.] - en de bloeddruk kan verlagen. [Biosci Biotechnol Biochem. 1995 Apr;59(4):615-8.] Daarnaast zijn er humane studies waarin suppletie met cystine en L-theanine het immuunsysteem van sporters beschermt als die intensief trainen.

De onderzoekers testten de levensverlengende werking van L-theanine uit op aaltjes in een laboratorium door het aminozuur te voegen aan de voedingsbodem van de diertjes. Je ziet hieronder het effect van de meest effectieve concentratie. De maximale levensduur nam door de suppletie toe met 4.4 procent, de gemiddelde levensduur met 3.6 procent.


L-Theanine verlengt levensduur in dierstudie


L-Theanine verlengt levensduur in dierstudie


Hierboven zie je het levensverlengende effect van L-theanine op aaltjes die ook zijn blootgesteld aan het agressieve bestrijdingsmiddel paraquat. Alleen de hoogste concentratie L-theanine kon de levensduur van de wormpjes statistisch significant verlengen.

L-Theanine
"Taken together, these findings indicate that L-theanine extends Caenorhabditis elegans lifespan suggesting that this compound may be worth evaluating inmammals and potentially humans in regard to prevention of aging and age-associated diseases", vatten de Duitsers samen. Hun onderzoek is voor een deel bekostigd door Coca-Cola Germany.

Bron:
Eur J Nutr. 2012 Sep;51(6):765-8.

Meer:
Immuunsysteem krachtsporters blijft op peil door cystine en theanine (23-6-2010)