30.09.2012

Langer leven met Horny Goat Weed

Horny Goat Weed
Van alle supplementen op de markt heeft Horny Goat Weed - Herba epimedii in het Latijn - het meest ranzige imago. Flavonoidextracten van het plantje duiken op in een keur van sekssupplementen, die gebruikers meer lust en meer en hardere erecties beloven. Onderzoekers van Fudan University in Sjanghai bestuderen een andere kant van Horny Goat Weed. Volgens hen verlengen flavonoïden in het potentieverhogende kruid de levensduur.

Laboratoria hebben inmiddels een keur van stoffen ontdekt die in ieder geval in Caenorhabditis elegans - een onooglijk wurmpje dat uit nog geen 300 cellen bestaat - het leven verlengt. Sommige stoffen activeren AMPK, andere neutraliseren vrije radicalen, sommige doen iets met neurotransmitters en weer andere stoffen - minder interessant voor mensen - verlengen de levensduur door het blokkeren van het anabole sleutelmolecuul mTOR.

Veel natuurlijke stoffen in bijvoorbeeld bessen, groene thee en kurkuma verlengen de levensduur en remmen verouderingsziekten. Dus, zo beredeneerden de Chinezen, waarom zou icariin, een flavonoid en een werkzame stof in Horny Goat Weed, niet hetzelfde kunnen?

Je ziet de structuurformule van icariin linksonder. In het lichaam verdwijnt soms één van de twee suikergroepen van icariin, en ontstaat de verbinding icaride II. Die zie je rechtsonder.


Langer leven met Horny Goat Weed


De onderzoekers voegden verschillende concentraties icariin en icariside II toe aan de voedingsbodem van hun proefdiertjes, en ontdekten dat icariside II in een lagere concentratie dan icariin een optimaal effect op de levensduur had.


Langer leven met Horny Goat Weed


Langer leven met Horny Goat Weed


Icariin en icariside II verlengden ook de levensduur bij blootstelling aan 35 graden Celsius en bij toevoeging van waterstofperoxide aan de voedingsbodem van de aaltjes. De verbindingen beschermen dus tegen hittestress en vrije radicalen.

Icariin en icariside II verlengden de levensduur van de aaltjes met ruim twintig procent. De onderzoekers herhaalden hun experimenten met icariside I (de analoog van icariin waarbij niet de linkersuikergroep, maar de onderste suikergroep ontbreekt) en icaritin (de volledig 'kale' analoog van icariin zonder enige suikergroep). Icariside I en icaritin verlengden de levensduur niet.

Tijdens het verouderen van de aaltjes nam het aantal foute eiwitcomplexen [aggregates] in hun lichaam toe. Soortgelijke processen voltrekken zich versneld in de hersenen van mensen met Parkinson of Alzheimer. Icariside II remde dat proces, zie je hieronder.


Langer leven met Horny Goat Weed


De onderzoekers ontdekten dat de Horny Goat Weed-verbindingen werken via signaalmoleculen in de cel die actief worden door insuline en IGF-1. Organismen verouderen sneller naarmate er vaker veel glucose en insuline in hun systeem circuleert. Fundamentele wetenschappers twijfelen daar niet meer aan.

"Given the extensive protective effects and safe long term use of icariin and icariside II in humans, they may serve as promising anti-aging candidates in the future", concluderen de onderzoekers.

Bron:
PLoS One. 2011;6(12):e28835.

Meer:
Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel (30-10-2010)
Horny Goat Weed remt cortisol (2-11-2010)