13.10.2012

Laserbehandeling is alternatief voor liposuctie

Laserbehandeling vervangt liposuctie

Volgens de weegschaal en huidplooimetingen is je lichaamssamenstelling helemaal in orde, maar toch heb je een paar vetkwabben die je kunt missen als kiespijn. In dat geval had je een paar jaar geleden maar twee opties: plastische chirurgie en gels met stimulantia. Nu komt daar een nieuwe optie bij: behandeling met lasers. Volgens onderzoekers van Louisiana State University werkt het.

Hoe het werkt weten artsen en therapeuten niet, maar dàt low level lasers (LLL) werken, dat weten ze zo ondertussen wel. De afgelopen twintig jaar hebben praktijkervaringen en studies bewezen dat laserbehandeling wonden en blessures sneller laten herstellen en pijn verminderen. Sinds kort gebruiken kosmetische artsen en behandelaars low level lasers ook als ze plaatselijk vetverlies willen bewerkstelligen.

In 2002 publiceerden Zuid-Amerikaanse onderzoekers een studie waarin ze vetcellen in een reageerbuis enkele minuten bestraalden met een laser met een golflengte van 635-680 nanometer. [Plast Reconstr Surg. 2002 Sep 1;110(3):912-22.] Binnen 4 minuten hadden de cellen tachtig procent van hun opgeslagen vetten afgegeven, en binnen 6 minuten 99 procent. Het laserlicht had gaatjes in de vetcellen gebrand, ontdekten de Zuid-Amerikanen. Daardoor waren de vetten naar buiten gelekt.

In 2011 publiceerden onderzoekers van Louisiana State University een studie waarin ze een experiment uitvoerden met 40 proefpersonen van 1865 jaar. De proefpersonen waren allemaal gezond, hadden een BMI dat boven de 30 uitkwam en hadden een stabiel lichaamsgewicht.

De onderzoekers behandelden de helft van hun proefpersonen met het Meridian LAPEX 2000 LipoLaser System van Meridian Medical Technologies [meridianmedical.ca], de sponsor van het onderzoek. De proefpersonen kregen in een periode van 4 weken 8 behandelingen van 30 minuten waarin de onderzoekers de vetlagen rond het middel belaserden.

De behandeling werkte. De foto's hieronder geven een beeld van het effect.


Laserbehandeling vervangt liposuctie


Laserbehandeling vervangt liposuctie


Laserbehandeling vervangt liposuctie


Na 8 behandelingen hadden de proefpersonen gemiddeld 2.15 cm van hun taille verloren, zie je hierboven.

De onderzoekers waren bang dat de laserbehandeling de vetcellen doodde. Weliswaar zul je niet zo snel een tekort aan vetcellen hebben, maar als een laser vetcellen doodt, dan zou het zomaar kunnen dat ook veel belangrijker cellen het loodje leggen.

De onderzoekers stelden belaserde en onbelaserde vetcellen in reageerbuizen bloot aan propidium iodide [PI]. Dat is een kleurstof die zich vastmaakt aan vitale moleculen. Als cellen geen propidium iodide opnemen, dan zijn ze dood. Je ziet rechtsonder dat in belaserde vetcellen net zo veel dode cellen zijn als in onbehandelde vetcellen.


Laserbehandeling vervangt liposuctie


In een andere proef stelden de onderzoekers belaserde en onbehandelde vetcel bloot aan de kleurstof calcein. Hoe meer daarvan zich ophoopt in een cel, des te beter slaagt de celmembraan erin om zijn inhoud binnen te houden. Omdat de belaserde cellen minder calcein verzamelden dan de onbehandelde cellen vermoeden de onderzoekers dat de laser, net zoals de Zuid-Amerikanen hadden ontdekt in 2002, gaatjes in de celmembraan brandt. Die gaat gaan waarschijnlijk snel weer dicht.

"The amount of fat mobilized with a single lipolaser treatment, based on the average circumference changes, is a mean of about 52 grams", schrijven de onderzoekers. "If weight is stable, the mobilized fat from the lipolaser treatment will either be burned for food in the body or be distributed into fat depots typical of that person's fat distribution."

Bron:
Obes Surg. 2011 Jun;21(6):722-9.

Meer:
Lasertherapie voordat je gaat krachttrainen versnelt herstel (17-11-2010)