18.06.2011

Leef langer - slik carnosine

Chemische bodybuilders doen van alles met hun lichaam waarvan artsen gruwen, maar zijn toch meestal kerngezond. Dat komt misschien niet alleen omdat trainen met gewichten gezond is, maar mogelijk ook door bodybuildingsupplementen. Volgens studies verlengen creatine, glucosamine en BCAA's het leven. Dat geldt ook voor carnosine, aldus Britse en Russische wetenschappers.

Beta-alanine

Carnosine
In 2000 publiceerden de onderzoekers een dierstudie in Biochemistry waarin ze kortlevende SAMP1-muizen hun hele leven supplementen toedienden via hun drinkwater. De onderzoekers gaven de ene groep een mengsel van bèta-alanine [structuurformule hiernaast, boven] en histidine, en de andere carnosine [structuurformule hiernaast, onder]. Per kg lichaamsgewicht kregen de muizen 100 mg van het mengsel of de carnosine binnen.

Carnosine is een dipeptide met een keur aan bijzondere eigenschappen. In de spieren werkt carnosine als een buffer. Hoe meer carnosine er in je spieren zit, des te harder kun je trainen en des te meer vruchten werpt je training af.

Als je bèta-alanine slikt, dan plakken enzymen in de spiercellen daar een histidinemolecuul aan vast, en ontstaat er carnosine. Mensen hebben zoveel histidine in hun lichaam dat extra histidine toedienen geen effect heeft op de aanmaak van carnosine door suppletie met bèta-alanine. Vroeger was carnosine onbetaalbaar, en daarom waren er alleen bèta-alaninesupplementen op de markt. Nu wordt carnosine goedkoper, en dus verschijnen er bèta-alanine-supplementen waarin ook pure carnosine zit.

Ook buiten spierweefsel heeft carnosine positieve effecten. Volgens studies uit de jaren negentig 'verjongt' carnosine oude cellen. Carnosine zet energieprocessen een tandje hoger en maakt cellen weerbaarder tegen plaques bij aderverkalking en de ziekte van Alzheimer. Carnosine remt daarnaast de vorming van ongewenste eiwit-suiker-verbindingen, en bestrijdt zo ouderdomsziekten van het oog en veroudering en rimpelvorming van de huid. [Biochemistry (Mosc). 2000 Jul;65(7):869-71.]

Affijn. Terug naar Brits-Russische studie. Daarin ontdekten de onderzoekers, die trouwens in dezelfde periode meldden dat fruitvliegjes langer leven door carnosine, dat muizen gemiddeld 20 procent langer leven als ze carnosine door hun drinkwater krijgen [a]. Suppletie met de mix van bèta-alanine en histidine [b] werkt minder goed. De muizen in de b-groep leefden nauwelijks langer dan de muizen in de controlegroep [c].


Leef langer - slik carnosine


Leef langer - slik carnosine


De figuur hierboven vertelt dat suppletie met carnosine de kans op zichtbare verouderingsverschijnselen bij de muizen vermindert. "Carnosine acts as a true antioxidant protector rather than as an anabolic drug", schrijven de onderzoekers.

Wat de suppletie precies heeft gedaan in de muizen hebben de onderzoekers niet bestudeerd.

Bron:
Biochemistry (Mosc). 2000 Jul;65(7):866-8.

Meer:
Carnosine verlengt leven in dierstudie (20-10-2010)