07.08.2012

Leucine is geen wondermiddel

Leucine is een interessant aminozuur dat de anabole werking van eiwitten versterkt, maar een shake van 25 gr whey-isolaat werkt nog steeds beter dan een shake van 6 gr whey plus een schepje leucinepoeder. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van McMaster University in Canada.

Leucine verhoogt de anabole impact van aminozuren, blijkt uit tientallen studies. Maar hoe effectief is leucine nu eigenlijk? Kun je een eiwitshake vervangen door - we zeggen maar wat - een glas melk en een paar capsules leucine? Die vraag wilden de Canadezen beantwoorden met hun studie, die juni 2012 verscheen in de Journal of Physiology.

Leucine
De onderzoekers deden een proef met 24 mannelijke studenten van gemiddeld 22 jaar. De studenten deden eerst 4 to failure-sets van 10-12 herhalingen op de leg-press, en ook nog eens 4 soortgelijke sets op de leg-extensionmachine. De studenten gebruikten daarbij slechts 1 been. Meteen daarna dronken ze een shake.

Een groep van 8 studenten dronk een shake met daarin 25 gr whey-isolaat. [Whey] In 25 gr whey zit 3 gr leucine.

Een tweede groep van 8 studenten dronk een shake met 6.25 gr whey-isolaat. De onderzoekers hadden daarbij een paar gram leucine gedaan, zodat ook de studenten in deze groep 3 gr leucine consumeerden. [Leu]

Een derde groep van 8 studenten dronk tenslotte een shake met 6.25 gr whey-isolaat plus extra essentiële aminozuren - maar niet leucine. [EAA-Leu] De studenten kregen van alle essentiële aminozuren - minus leucine - net zoveel binnen als de studenten in de Whey-groep. In de EAA-Leu-shake zat slechts 0.75 gr leucine.

Vervolgens bepaalden de onderzoekers gedurende 5 uur via biopsies de aanmaak van spiereiwitten [FSR] in de benen van de studenten. De figuren hieronder laten zien dat de drie shakes even goed werkten in het niet-getrainde been [Fed], maar dat 3-5 uur na inname whey beter presteerde in het getrainde been [Fed-Ex].


Leucine is geen wondermiddel


Leucine is geen wondermiddel


De figuren hierboven laten zien wat voor effect de shakes hebben op anabole signaalmoleculen als mTOR en p70S6K. Je ziet dat 25 gr whey de werking van de whey-aminozuurmixen overtreft.

"Only whey, containing both essential amino acids and non-essential amino acids, was able to sustain the elevated rates of muscle protein synthesis 35 hours after resistance exercise and therefore may be a better choice to support resistance exercise induced anabolism", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Physiol. 2012 Jun 1;590(Pt 11):2751-65.

Meer:
Twaalf gram leucine per dag verhoogt aanmaak spierweefsel (29-2-2012)
Op leeftijd? Leucine werkt nog steeds - met extra antioxidanten (6-1-2012)
Aminozurenmix met meer leucine laat spieren harder groeien (31-8-2011)