22.01.2011

Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding

Krachtsporters die leucine [structuurformule hieronder] gebruiken, vertellen vaak dat ze daardoor vet verliezen - en dat zou wel eens kunnen kloppen. Volgens een dierstudie van Columbia University stimuleert leucine niet alleen de spiergroei, maar ook de vetverbranding.

Leucine
Leucine
Leucine is een BCAA. In de meeste BCAA-supplementen is leucine het meest voorkomende aminozuur. Hetzelfde geldt voor eiwitconcentraten op basis van whey. Sinds bekend is dat extra leucine de anabole respons van spiercellen op aminozuren verhoogt experimenteren krachtsporters met leucinesuppletie.

Het effect van leucinesuppleite is groot genoeg om tijdens een periode van inactiviteit de afbraak van spiermassa te beperken. De optimale dosis van leucine is nog niet bekend.

In dierproeven stimuleert leucinesuppletie behalve de groei van spierweefsel ook de synthese van collageen, en maakt leucinesuppletie misschien dus de gewrichten sterker. In epidemiologische studies vermindert een hoge inname van leucine - eigenlijk: BCAA's - tenslotte de kans op overgewicht.

Studie

Interessant spul dus, dat leucine, en een studie die in 2007 verscheen in Diabetes maakt leucine nog interessanter. Daarin experimenteerden onderzoekers met muizen. De helft van de dieren kreeg gewoon voer [Chow], en de andere helft voer met extra vet [HFD]. De helft van de Chow- en HFD-muizen kreeg elke dag 55 mg extra leucine via het drinkwater toegediend [Leu]. De inname van leucine verdubbelde daardoor.

(Onderzoekers van Pennsylvania State University die in 2009 de proef hebben overgedaan met minder leucine boekten tussen twee haakjes geen resultaat. [J Nutr. 2009 Apr;139(4):715-9.])

De toediening van leucine duurde 15 weken. In die periode werden de HFD-muizen vetter. Kregen de HFD-muizen ook extra leucine, dan was de toename van de vetmassa een kwart minder.


Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding

Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding


Leucinesuppletie verhoogt vetverbranding


Toen de onderzoekers het zuurstofverbruik van de muizen gedurende een dag registreerden, zagen ze dat leucinesuppletie het gebruik van zuurstof liet toenemen. Hun verbranding was dus hoger, en daardoor remde leucine de groei van de vetweefsels.

Mechanisme
Uit analyse van spier- en witte vetcellen van de proefdieren bleek vervolgens hoe dat kon: leucinesuppletie verhoogde onder meer de aanmaak van het eiwit uncoupling protein 3 [UCP3]. UCP's zetten de verbranding in de mitochondria een tandje hoger. Ze 'ontkoppelen' de verbranding van voedingsstoffen van de aanmaak van ATP.

Bron:
Diabetes. 2007 Jun;56(6):1647-54.

Meer:
Dieet met veel BCAA's houdt slank (17-1-2011)

Archieven:
Leucine
Afslanksupplementen