01.09.2012

Leverkanker door anabolen

In elk standaardboek over anabolica lees je dat langdurig gebruik van fikse doses orale anabolen soms levertumoren of hepatocellular adenoma veroorzaakt. In het spraakgebruik heet dat ook wel eens 'leverkanker', maar medici zullen die term niet in de mond nemen. Echte leverkanker, waarbij levercellen veranderen in kankercellen, is bij anabolengebruikers nog zeldzamer dan hepatocellular adenoma. Maar het komt wel degelijk voor, berichten artsen van het University Hospital of Cologne.

Cholestasis, peliosis hepatis en levertumoren. Dat zijn volgens de handboeken de mogelijke gevolgen van anabolengebruik voor de lever. Bij cholestasis kan de lever geen afvalstoffen meer via de gal afvoeren naar de darm. De ontlasting wordt grijs, de huid leurt geel, je krijgt jeuk en als de situatie niet snel verbetert kan er leverweefsel afsterven.

Poliosis hepatis houdt in dat er met bloed gevulde holten in de lever ontstaan. Het was waarschijnlijk de doodsoorzaak van Andreas Muenzer.

Artsen weten nog niet precies hoe poliosis hepatis ontstaat, maar wel hoe ze de aandoening kunnen genezen: ze hoeven alleen maar de veroorzaker weg te halen. Als Andreas Muenzer op tijd was gestopt met anabolengebruik was hij nu nog in leven - en was zijn lever gewoon hersteld.

Als anabolengebruikers levertumoren krijgen, dan is er meestal sprake van hepatocellular adenoma: goedaardige gezwellen die zich niet door het lichaam verspreiden. Desondanks vinden veel artsen dat ze gezwellen beter kunnen weghalen omdat ze kunnen gaan bloeden of misschien veranderen in een kwaadaardiger type tumor: hepatocellular carcinoma. [Br J Sports Med. 2008 Jan;42(1):74-5.]

Hepatocellular carcinoma is leverkanker. Artsen vinden hem vooral bij alcoholisten, en maar hoogst zelden bij anabolengebruikers. Vandaar dat artsen van University Hospital of Cologne raar opkeken toen ze hepatocellular carcinoma vonden bij een profbodybuilder van 37 jaar.

De man was 1.80 m lang en woog 118 kg. Omdat hij last had van buikpijn was hij naar het ziekenhuis gegaan, en hadden artsen scans van zijn buikholte gemaakt. Die lieten zien dat er een gezwel in zijn lever aanwezig was. [De donkere vlek hieronder links]

De laatste 5 jaar had de man dagelijks anabolen gebruikt. Hij injecteerde hij dagelijks een ampul Sustanon, 75 mg trenbolone, 100 mg masteron en een preparaat met in totaal 240 mg boldenone en methandriol-dipropionate. Hij slikte daarbij elke dag nog 100 mg stanozolol, 40 mg oxandrolone, 150 mg oxymetholone, 10 mg methandrostenolone en letrozole. Daarbij nam hij dagelijks 200 microgram T4 en 8 IU groeihormoon.

Vier weken voor zijn wedstrijden stopte de bodybuilder met oxymetholone en methandrostenolone, en verving die door 100 mg spironolactone, 25 mg mesterolone en 10 mg fluoxymesterone. Achttien uur voor zijn wedstrijden nam hij torasemide.


Leverkanker door anabolen


De artsen besloten de man te opereren. Ze haalden het deel van de lever met het gezwel erin weg. Dat was 6 bij 5 bij 5 cm groot. In het lab ontdekten ze dat het ging om hepatocellular carcinoma.

De onderzoekers vonden in de literatuur maar 7 gevallen van bodybuilders die door anabolen hepatocellular carcinoma hadden gekregen. De kans dat anabolengebruikers deze vorm van kanker krijgen is dus klein, maar niet nul.

"Bodybuilders who abuse anabolic androgen steroids over a long period of time have a great risk of developing an hepatocellular adenoma or hepatocellular carcinoma and should therefore be well monitored", schijven de artsen. "Periodic hepatic ultrasound seems to be an adequate screening procedure to detect the development of hepatic lesions."

"Although most of the tumors developing by anabolic androgenic steroids misuse or intake are benign, early detection is important in order to avoid the associated risk of malignant transformation and life-threatening haemorrhages", vervolgen ze. "In these cases a surgical excision is recommended."

Met de bodybuilder in hun studie liep alles gelukkig goed af. Zeven dagen na zijn operatie stuurden de artsen hem alweer naar huis. Toen ze hem 27 maanden later onderzochten was hij kerngezond.

Bron:
Case Report Pathol. 2012;2012:195607.

Meer:
Dierstudie: boldenone schadelijk voor lever (6-8-2011)
Anabolen: een bloedprop zo groot als een baksteen in je lever 04.02.2011
Dierstudie: schadelijke effecten stanozolol op lever vallen reuze mee 04.01.2011