05.07.2013

Leverschade & designersteroïden: geef de fabrikant maar weer de schuld

Methasterone
Artsen blijven gevallen melden van bodybuilders die door designersteroïden uit het grijze circuit leverschade oplopen. We lazen twee recente studies, en ontdekten dat a. vooral methasterone leverproblemen kan veroorzaken en b. onderzoekers wel erg makkelijk de beschuldigende vinger uitsteken naar de makers van designersteroïden.

De twee bodybuilders die zich lieten onderzoeken door artsen van Sussex University Hospitals in Engeland waren 25 en 45 jaar. [Liver Int. 2013 May 15. doi: 10.1111/liv.12216. [Epub ahead of print].] Allebei hadden ze Mass-Drol van Celtic Dragon gebruikt, een designersupplement met als actieve stof het anabole steroid methasterone of 2-alpha-17-alpha-dimethyl-5-androstan 3-one [structuurformule hierboven].

De jongere bodybuilder had naar eigen zeggen 3 weken achtereen Mass-Drol gebruikt, en was nu lusteloos, zonder eetlust en had geelzucht. In zijn bloed vonden de artsen de klassieke merkers van leverschade door orale 17-alpha-methylanabolen. In de loop van enkele maanden normaliseerden de leverfuncties van de man, en na drie maanden was hij genezen. De artsen hoefden niets te doen - alleen maar te wachten.

Mass-Drol
De bodybuilder van 45 vertelde dat hij slechts negen dagen Mass-Drol had gebruikt. Toen hij contact met de artsen zocht was hij al zeven weken gestopt, maar hij voelde zich nog steeds belabberd. Maar ook hij herstelde na verloop van tijd spontaan.

De onderzoekers meldden hun bevingen aan de Medicines and Health products Regulatory Agency, en die ondernam daarop "appropriate regulatory action". De webwinkels en sportzaken die Mass-Drol verkopen kregen het verzoek de verkoop te staken. En dat deden ze.

Het probleem is dus opgelost. Maar dat weerhoudt de onderzoekers er niet van om hun publicatie te besluiten met een aansporing. "Efforts are warranted to impose restrictions on sale of anabolic-androgenic steroids as dietary supplements, particularly on internet sites", schrijven ze.

Methasterone duikt ook op in een recente studie van onderzoekers van Texas Tech University. [Ann Pharmacother. 2013 Jun 11. [Epub ahead of print].] Het is een gevalsstudie, die betrekking heeft op een 50-jarige bodybuilder met geelzucht en leverschade, die twee producten met designersteroïden gebruikte: Incredible Bulk van Professional Supplements en Spartan 45 van Mythological Labs.

In een capsule van Incredible Bulk zitten 25 mg 17-alpha-methyl-anabolen: 10 mg epistane en 15 mg madol. Dat zijn trouwens allebei anabolen met een betrekkelijk milde levertoxische werking, die je kunt vergelijken met die van oxandrolone.


Leverschade & designersteroïden: geef de fabrikant maar weer de schuld


In een capsule van Spartan 45 zitten 30 mg 17-alpha-methyl-anabolen: 15 mg methasterone en 15 mg methylclostebol. Vrijwel in alle gepubliceerde gevallen van leverschade door designersteroïden speelt methasterone een rol van betekenis. De levertoxische werking van het middel is aanzienlijk. Over de levertoxische werking van methylclostebol kunnen we niks zeggen.


Leverschade & designersteroïden: geef de fabrikant maar weer de schuld


De bodybuilder ontkende aanvankelijk dat hij middelen gebruikte. Toen hij bijdraaide, en de artsen hem vroegen om ermee te stoppen, herstelden zijn leverfuncties binnen drie maanden. De artsen gaven hem in die periode 400 mg ursodeoxycholic acid per dag.

De bodybuilder vertelde dat zijn dealer hem had op het hart had gedrukt dat hij beide producten niet gelijktijdig kon nemen. Na een kuur met het ene middel moest hij enige weken rust inbouwen, en pas daarna kon hij beginnen met het andere.

De bodybuilder had dat advies naast zich neergelegd, en beide middelen gelijktijdig genomen. Hoeveel capsules per dag de man had gebruikt vertelt het stuk niet - wel dat de bodybuilder geen benul had gehad van de "potential toxicity of these substances".

De onderzoekers noemen Spartan 45 en Incredible Bulk "underground", en vinden het van de gekke dat Amerikaanse webwinkels leverbeschadigende designersteroïden mogen verkopen. Ze hebben geprobeerd te achterhalen wie de betreffende designersupplementen produceert, maar niets gevonden. Geen website, geen fysiek adres, geen postbusnummer, geen mailadres, geen telefoonnummer: helemaal niks. Het bedrijf had zichzelf ontraceerbaar gemaakt.

Met zulke klanten is dat best wel verstandig.

Bron:
Ann Pharmacother. 2013 Jun 11. [Epub ahead of print].

Meer:
Is drostanolone nou ook al slecht voor je lever? (12-4-2013)
Reuzengezwel in lever bodybuilder (23-2-2013)
Leverkanker door anabolen (1-9-2012)