11.09.2014

Leverschade door N.O.-Xplode

Gisteren schreven we over een bodybuilder die zijn nieren beschadigde terwijl hij N.O.-Xplode gebruikte. Dat supplement duikt vaker op in medische literatuur. We vonden 15 gevallen van leverschade door N.O-Xplode. Gelukkig zijn de leverafwijkingen die N.O.-Xplode veroorzaakt meestal betrekkelijk mild. Meestal - maar niet altijd.

Bodybuilder van 17 jaar

In 2012 publiceerden artsen van het Hospital de Especialidades in Mexico City een geval van een 17-jarige bodybuilder die ernstige leverschade opliep nadat hij gedurende 3 maanden een mix van supplementen had gebruikt - en eentje daarvan was N.O.-Xplode. [Ann Hepatol. 2012 Jul-Aug;11(4):564-9.]

De andere supplementen die de jongen gebruikte waren Growth Factor ATN (een mengsel van aminozuren) en Simicartinia (een mix van whey en L-carnitine). [Tabel met de precieze samenstelling] Van die twee producten is eigenlijk ondenkbaar dat ze de verschijnselen veroorzaakten die de artsen aantroffen bij de jongen: overgeven, zwakte, buikpijn, geelzucht, jeuk, donkere urine, 6 kilo gewichtsverlies in een periode van 2 maanden - en afwijkende bloedwaarden die wezen op leverschade.

Ursodeoxycholzuur
De onderzoekers namen een paar cellen uit de lever. Ze ontdekten dat het orgaan was ontstoken en galzouten niet meer kon afvoeren doordat bile ducts waren verstopt. Ze behandelden de jongen met cholestyramine en ursodeoxycholic acid [hierboven], en lieten hem uiteraard stoppen met de supplementen. Een maand later was hij hersteld.


Leverschade door N.O.-Xplode


Een dozijn soldaten
Een jaar nadat de Mexicanen hun case publiceerden, verscheen in de Annals of Internal Medicine een ingezonden brief van Amerikaanse legerartsen over maar liefst 12 gevallen van leverafwijkingen bij gebruikers van N.O.-Xplode.

In de periode 2006-2011 had het Amerikaanse leger 798 soldaten met hepatitis moeten evacueren uit Irak en Afghanistan. In de meeste gevallen was de veroorzaker een virus, maar soms waren het supplementen.

De tabel hieronder geeft meer gegevens over de gevallen. Hij is versimpeld. Klik erop voor de volledige versie.

Latency = na hoeveel dagen supplementgebruik de verschijnselen begonnen; Causality = de zekerheid waarmee de artsen kunnen stellen dat N.O.-Xplode ook echt de leverklachten heeft veroorzaakt.

De kruisjes bij Severity staan voor ziekenhuisopnames.


Leverschade door N.O.-Xplode


Van de 12 soldaten gebruikten er 8 nog andere supplementen, en daarbij zaten er een paar die voor sommige individuen misschien gevaarlijk kunnen zijn: Atro-Phex (een afslankcocktail met stimulantia van BSN), Hydroxycut (een afslanksupplement met stimulantia van Iovate) en een paar - helaas - niet gespecificeerde prohormonen en testosteronboosters.

Nog een geval...
Als de artsen gaan zoeken in medische databanken ontdekken ze nog een geval van leverschade dat vermoedelijk door N.O.-Xplode is veroorzaakt. Het staat in een publicatie uit 2008, waarin Amerikaanse onderzoekers leverschade door medicijngebruik en supplementen monitoren. [Gastroenterology. 2008 Dec;135(6):1924-34, 1934.e1-4.] Details ontbreken.


Leverschade door N.O.-Xplode


En nog eentje...
Op het web vonden we nog een case. Spaanse hepatologen rapporteerden het in 2009. [A L Aguilar-Shea, L Sierra Santos, C Gallardo-Mayo, I Palomero-Juan. Hepatitis toxica. Semergen - Medicina de familia Vol. 35. Num. 04. Abril 2009.] [Offline]

Slot
"The injury resolved quickly in all cases after the supplement was stopped", schrijven de Amerikaanse legerartsen in hun ingezonden brief. "The clinical signature of liver injury from this supplement seems to be mild to moderate hepatitis that develops 1 to 2 months after the supplement is started and resolves within 1 to 2 months after it is stopped."

"None of the cases was associated with liver failure, chronic liver disease, or death. We could not determine the frequency of liver injury or identify risk factors for or mechanisms of liver injury in this study."

Als N.O.-Xplode leverschade veroorzaakt, dan gaat die dus ook vanzelf weer weg als je het spul laat staan. Geruststellend. Maar niet heus. Misschien zijn we hopeloos ouderwets, maar we vinden nog steeds dat supplementen bij normaal gebruik geen hepatitis horen te veroorzaken. Ook geen mild to moderate hepatitis.

Daarom blijven we nog even graven naar meer informatie. Morgen meer.

Bron:
Ann Intern Med. 2013 Oct 1;159(7):503-4.

Meer:
Nieren kapot na 3 maanden N.O.-Xplode (10-9-2014)
Drie bodybuilders in ziekenhuis door NO-boosters (30-4-2014)