14.08.2015

Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen

Een koolhydraatarm dieet of vasten remt de groei van veel kankercellen af, maar sommige kankertypes zijn daartegen bestand. Suppletie met arctigenin, een lignaan uit de plant Arctium lappa, ondermijnt echter de weerstand van die hardnekkige kankertypes. Dat concluderen onderzoekers van Toyama Medical and Pharmaceutical University in Japan uit in vitro- en dierstudies die ze hebben gepubliceerd in Cancer Research.

Arctium lappa
Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen
Arctium lappa heet in gewoon Nederlands Grote Klis of Grote Klit, en in het Engels Burdock. Extracten van die plant kun je in elke vitamineshop of drogist kopen. Ze zouden helpen tegen een vette huid, maar Aziatische traditionele genezers gebruiken ze ook als medicijn tegen huiduitslag, keelpijn en artritis, onvruchtbaarheid en seksuele desinteresse.

De voornaamste actieve stoffen in Arctium lappa, die tussen twee haakjes in grote delen van Europa en Azie groeit, zijn lignanen. Je ziet er een paar hieronder.

1 = Arctigenin, 2 = arctiin, 3 = nordihydroguaiaretic acid, 4 = secoisolariciresinol, 5 = sesamin.


Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen


Kanker en vasten
Kankercellen zijn kwetsbaarder voor chemokuren en aanvallen van het immuunsysteem als ze weinig glucose kunnen opnemen. Daarom vermindert een leefstijl met veel beweging en een matige inname van kilocalorieën de kans op kanker, vermoeden wetenschappers.

Sommige kankercellen kunnen zich echter wapenen tegen een lage toevoer van glucose. Ze verhogen hun aanmaak van het anabole signaalmolecuul Akt. [Cancer Res. 2000 Nov 1;60(21):6201-7.]

De onderzoekers screenden extracten van 500 planten, die in de traditionele Japanse Kampo-geneeskunde worden gebruikt, op stoffen die het proces saboteren waarmee kankercellen zichzelf resistent maken tegen vasten. Zo stuitten ze op arctigenin uit Arctium lappa.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met de pancreaskankercel PANC-1, die goed is bestand tegen vasten. De Japanners stelden de kankercellen onder verschillende condities bloot aan arctigenin.

Resultaten
In de figuur hieronder zie je onder meer dat arctigenin kankercellen doodde als ze wel serum en aminozuren tot hun beschikking hadden, maar geen glucose.


Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen


Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen


De figuur hierboven vertelt hoe arctigenin waarschijnlijk werkt. De stof vermindert de activiteit van Akt.

Twee andere lignanen in Arctium lappa, nor-dihydro-guaiaretic acid en sesamin, hadden volgens de Japanse in vitro-studies ook enige kankerremmende werking, al was die beduidend minder dan die van arctigenin. Het effect van secoisolarirecinol en arctiin op de kankercellen was echter nihil.

De onderzoekers implanteerden in een dierstudie PANC-1-cellen in muizen, en wachtten vervolgens 64 dagen. De onderzoekers injecteerden bij de helft van de proefdieren dagelijks een oplossing met arctigenin in hun dunne darm [Treated]. Het humane equivalent van de gebruikte dosis is grofweg 20-30 milligram per dag.

We hebben geen flauw idee of je a. zoveel arctigenin via Arctium lappa-supplementen kunt binnenkrijgen, en b. hoe snel enzymen bij mensen arctigenin omzetten in inactieve stoffen.

Arctigenin remde de groei van de kankercellen.


Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen


Conclusie
De onderzoekers hopen dat arctigenin uiteindelijk nuttig zal blijken in de bestrijding van kanker. De stof heeft weinig bijwerkingen, en toevoeging aan reguliere behandelingen kan die misschien effectiever maken.

De onderzoekers kregen hun geld van de Japanse overheid.

Bron:
Cancer Res. 2006 Feb 1;66(3):1751-7.

Meer:
Arctium lappa voor meer testosteron (7-4-2012)