05.04.2007

Average meal gives optimal Andriol uptake

Maaltijd zorgt voor optimale opname Andriol

Maaltijd zorgt voor optimale opname Andriol
Het orale testosteronpreparaat Andriol kun je het beste innemen bij een complete maaltijd met vetten. Die zorgen voor een optimale opname. Maaltijden met uitsluitend fruit of een drinkyoghurt werken niet, maar het hoeft ook geen maaltijd te zijn die druipt van het vet, aldus onderzoekers van Organon in Clinical Endocrinology.

Andriol
De actieve stof in Andriol testosterone undecanoate, op z'n Engels is oraal niet erg actief. Andriolcapsules bevatten dan wel veertig milligram van het steroid, maar daarvan komt slechts een fractie in het lichaam. Toch is het preparaat een uitkomst voor mensen die liever niet willen injecteren, en liever ook geen gel op hun huid willen smeren. Daarom heeft Organon onderzocht hoe gebruikers het meeste profijt van Andriol kunnen hebben.

Studie

De onderzoekers deden experimenten met 20 vrouwen die de menopause achter zich hadden. Hoewel het enzymsysteem van vrouwen anders met Andriol omgaat dan het enzymsysteem van mannen denken de onderzoekers dat, zolang het gaat over de opname van hormonen via de spijsvertering, er geen noemenswaardig verschil tussen mannen en vrouwen is.

De onderzoekers gaven de vrouwen 80 milligram Andriol tijdens een maaltijd. Voor hun experiment gebruikten de onderzoekers 4 maaltijden, die ze aanduiden met A, B, C en D. De samenstelling van die maaltijden ziet je in de tabel hieronder.


Maaltijd zorgt voor optimale opname Andriol


Maaltijd A bestond uit sap en fruit, maaltijd B uit een drinkyoghurt. Maaltijd C uit brood met halvarine, ham en kaas, en maaltijd D bestond uit gebakken spek en eieren.

Resultaten
Vervolgens keken de onderzoekers in het bloed van de vrouwen naar de tetsosteronspiegel. In de figuur hieronder zie je dat de concentratie testosteron het hoogste opliep na de maaltijden C en D. De vetten in die maaltijden zorgden kennelijk voor een verbeterde opname.


Maaltijd zorgt voor optimale opname Andriol


Conclusie
"The findings from the current suggest that a low-calorie breakfast, for example a breakfast consisting of fruit and juice only, is probably not enough for adequate lymphatic absorption of oral testosterone undecanoate", concluderen de onderzoekers.

Ook een drinkyoghurt met 5 gram vet zorgt niet voor een optimale opname. Daarvoor is toch al snel een hoeveelheid van 19 gram vet nodig.

Die 19 gram is voldoende. Meer vet werkt niet beter.

Bron:
Clin Endocrinol (Oxf). 2007 Apr;66(4):579-85.

Meer:
Testosteronpleister minder belastend voor HHT-axis dan testosterongel (9-2-2004)