16.03.2013

Men more likely to dehydrate than women during endurance exercise

Mannen hebben tijdens duurinspanningen meer kans op dehydratie dan vrouwen

Als ze lange afstanden moeten afleggen drogen mannen sneller uit dan vrouwen. Nederlandse fysiologen, verbonden aan Radboud University Nijmegen, ontdekten dat mannen wat minder drinken en waarschijnlijk ook door transpiratie meer vocht verliezen dan vrouwen. Mannen hebben vier keer meer kans op dehydratie dan vrouwen.

De Nijmegenaren bestudeerden in totaal 99 mannelijke en vrouwelijke deelnemers van 21-82 jaar aan de Nijmeegse Vierdaagse, de grootste georganiseerde wandeltocht in Nederland. Driekwart van hen was dagelijks lichamelijk actief. De deelnemers liepen een afstand van 30, 40 of 50 km.

Zoals je de eerste figuur linksonder ziet verloren de mannelijke deelnemers tijdens de loop twee keer meer gewicht dan de vrouwelijke deelnemers. Klik op de figuur voor een grotere versie.

Het bloedplasma in de mannen nam af, in de vrouwen nam het toe.

Een deel van de verklaring is dat mannen tijdens de wandeltocht minder dronken dan vrouwen. Zowel mannen als vrouwen dronken gemiddeld iets meer dan 2 l, maar in de tabel zie je dat, als je de ingenomen hoeveelheid vocht afzet tegen het lichaamsgewicht, mannen significant minder dronken dan vrouwen.

Toen de tocht voorbij was vertoonde 34 procent van de mannen uitdrogingsverschijnselen: hun lichaamsgewicht was met meer dan 2 procent afgenomen. Bij de vrouwen was dat slechts met 12 procent het geval.

Bij de mannen had bovendien 27 procent bij de finish hypernatremia. Dat is een merker van uitdroging.


Mannen hebben tijdens duurinspanningen meer kans op dehydratie dan vrouwen


Mannen hebben tijdens duurinspanningen meer kans op dehydratie dan vrouwen


De kans dat mannen uitdrogen is dus vier keer groter dan de kans dat vrouwen uitdrogen. Voor een deel komt dat omdat mannen minder drinken, maar voor een deel omdat mannen meer vocht verliezen via transpiratie. De onderzoekers schatten dat vrouwen per kg per uur ongeveer 2.9 ml water verliezen, en mannen 3.7 ml.

"Our findings suggest that sex must be considered when providing fluid replacement advices and/or guidelines", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2013 Mar;23(2):198-206.

Meer:
Verhoogde vochtspiegel door creatine en glycerol helpt duursporters bij hitte (2-2-2012)
Complete maaltijd beste rehydratiestrategie (10-8-2009)
Hyperhydratie helpt duursporters (10-6-2009)