23.05.2012

Men suffer from different fitness injuries than women

Mannen krijgen andere sportschoolblessures dan vrouwen

De onaangename YouTube-clips over gym fails, waarin mannen het ene gruwelijke ongeluk na het andere krijgen, geven je misschien een andere indruk, maar mannen en vrouwen die aan krachttraining doen hebben evenveel kans op een blessure. Dat ontdekten onderzoekers van Cincinnati Children's Hospital Medical Center. Wel krijgen mannen andere soorten blessures dan vrouwen.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens over mannen en vrouwen van 14-30 jaar, die Amerikaanse ziekenhuizen tussen 2002 en 2005 verzamelden voor de US Consumer Product Safety Commission [CPSC]. [cpsc.gov] Die gegevens hadden betrekking op de ongelukken en blessures die 3102 mannen en 611 vrouwen opliepen.

Dat er 5 keer meer mannen dan vrouwen in de databank van het CPSC zitten komt volgens de onderzoekers omdat er nu eenmaal meer mannen dan vrouwen trainen met gewichten. "This disparity is likely a reflection of the lower number of females participating in resistance training activities, rather than to females suffering injuries 'less often' than males during resistance training", schrijven de onderzoekers.Types
Mannen krijgen vooral blessures door overbelasting. Ze verrekken of scheuren hun spieren en aanhechtingen beduidend vaker dan vrouwen. Dat gebeurt vooral in de romp, zoals in de schouders, borst of rug. Dat komt waarschijnlijk omdat mannen vaak met te zware gewichten trainen, vermoeden de onderzoekers.

Bij de vrouwen zijn blessures opvallend vaak het gevolg van ongelukken, zoals het laten vallen van de gewichten. Om die reden blesseren vrouwen vaker dan mannen hun onderste ledematen.

Begeleiding
De onderzoekers noemen die ontdekking "of particular concern". Ze concluderen dat vrouwen vaak niet goed weten hoe ze met gewichten en machines moeten omgaan.


Mannen krijgen andere sportschoolblessures dan vrouwen


Mannen krijgen andere sportschoolblessures dan vrouwen


De onderzoekers vinden dat zowel mannen als vrouwen in krachthonken een betere begeleiding verdienen. Instructeurs zouden mannen beter moeten adviseren over de optimale trainingsintensiteit, en vrouwen meer basale trainingstechniek moeten bijbrengen. En dan ook de vrouwen die niet blond zijn.

Bron:
J Strength Cond Res. 2009 Oct;23(7):2061-7.

Meer:
Afgescheurde biceps herstelt sneller in anabolengebruikers (26-4-2012)
Geen veiliger sport dan fitness (3-7-2011)
Anticonceptiepil? Pas op voor blessures (17-2-2010)