23.05.2013

Medisch gebruik testosteron maakt mannen onvruchtbaar

Medisch gebruik testosteron maakt mannen onvruchtbaar

Testosteron
Mannen die testosteron gebruiken - omdat ze bijvoorbeeld hun libido willen verhogen, of energieker en fitter willen worden - verminderen de kans dat ze kinderen kunnen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek dat eerder deze maand is gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association in San Diego.

De studie is gebaseerd op gegevens die tussen 2005 en 2011 zijn verzameld in twee Amerikaanse vruchtbaarheidsklinieken. De onderzoekers bestudeerden de dossiers van 1500 mannen die graag vader wilden worden. Hun gemiddelde leeftijd was 35 jaar.

Zeven procent van de mannen gebruikte testosteron. Het ging om gebruik onder medisch toezicht, en dus niet om het gebruik van de veel hogere doses in de sport. Het gebruik van testosteron onder medisch toezicht neemt in de VS toe.

'Steeds meer mannen gebruiken testosteron', zegt Bradley Anawalt, een endocrinoloog van University of Washington die niet betrokken was bij de studie, in een interview met HealthDay News. 'Ze vragen hun artsen er om nadat ze de advertenties hebben gezien. Die schilderen testosteron af als een verjongingsmedicijn dat mannen slanker en aantrekkelijker maakt.'

De onderzoekers vonden 34 mannen die bereid waren te stoppen met hun gels en pillen, en brachten bij hen in beeld wat het stoppen met testosteron betekende voor hun vruchtbaarheid. Bij de meeste mannen werkte dat positief. Gemiddeld steeg de concentratie zaadcellen in hun sperma met een factor 19: hij nam toe van 1.8 miljoen zaadcellen per ml tot 34 miljoen.

Bij zes mannen herstelde de aanmaak van zaadcellen echter niet. De onderzoekers snappen niet waarom. Ook was de aanmaak van zaadcellen niet bij alle mannen, toen ze nog testosteron gebruikten, verlaagd.

Volgens onderzoeker Peter Kolettis, die als uroloog is verbonden aan de University of Alabama at Birmingham, waarschuwen veel artsen niet voor de mogelijke vermindering van de vruchtbaarheid door testosterontoediening. 'Ze waarschuwen wel voor de kans op gynaecomastie of bloedstolsels, maar niet hiervoor.'

Hoewel Kolettis geen 1-op-1-relatie heeft gevonden tussen vruchtbaarheid en de toediening van testosteron vindt hij dat in ieder geval mannen die worstelen met hun vruchtbaarheid beter geen testosteron kunnen gebruiken.

"I tell men not to take it until they're done having their own biological children", zegt hij.

Bron:
HealthDay News, 2013 May 10.

Meer:
Herstel na decakuur duurt misschien wel een jaar (16-9-2011)
Dit doet 15 mg methandienone/dag met zaadcellen (22-5-2011)
Hormoonhuishouding chemische bodybuilder na drie jaar nog niet hersteld (20-5-2011)