29.04.2013

Meer bewegingsvrijheid na een paar minuten op de foam roller

Meer bewegingsvrijheid na een paar minuten op de foam roller


Meer bewegingsvrijheid na een paar minuten op de foam roller
Als je de spieren in de voorkant van je bovenbeen onder handen neemt met een foam roller, dan neemt de bewegingsvrijheid in je heupgewricht daardoor direct toe met 8-10 procent. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van Memorial University of Newfoundland in Canada. De toename van de bewegingsvrijheid gaat niet te koste van de spierkracht. Als je krachttraining veel vraagt van je gewichten is opwarmen met een foam roller dus misschien een optie.

Foam rollers
Foam rollers zijn niet meer weg te denken uit gyms en fitnesscentra. Niet helemaal zonder reden, want studies hebben aangetoond dat de rollers inderdaad wat aan je workout kunnen toevoegen. Foam rollers maken de bloedvaten soepeler, bijvoorbeeld.

Studie
De Canadezen bestudeerden een ander effect van de foam roller: dat op de bewegingsvrijheid van de gewrichten. Ze lieten elf mannelijke actieve studenten twee keer een minuut de voorkant van hun bovenbenen zelf-masseren op een foam roller van knie tot bekken. Tussen de sessies zat een minuut rust. Daarna moesten de studenten de houding van hierboven aannemen, en proberen hun dij zo ver mogelijk te strekken.


Foam roller versoepelt bloedvaten


Resultaten
Twee en tien minuten na de sessie was de bewegingsvrijheid [ROM] in het gewricht met respectievelijk 10.6 en 8.8 procent toegenomen.

De onderzoekers bepaalden ook hoeveel force de proefpersonen na de sessie ontwikkelden als ze op een leg-extensionmachine uit alle macht probeerden een gewicht omhoog te krijgen - zonder dat dat ook daadwerkelijk lukte [MVCF]. Op die knee extension force had de foam roller-behandeling geen effect.


Meer bewegingsvrijheid na een paar minuten op de foam roller


Meer bewegingsvrijheid na een paar minuten op de foam roller


Meer bewegingsvrijheid betekent meestal minder kracht. De behandeling met de foam roller maakte dat verband minder sterk.

Conclusie
"Although the results apply to static range of motion andisometric force production, which may or may not have application to dynamic movements, the results give supporting evidence to the potential benefits of employing a foam rolling program to increase joint range of motion before a physical activity that requires substantial force production", besluiten de Canadezen.

Bron:
J Strength Cond Res. 2013 Mar;27(3):812-21.

Meer:
Foam roller versoepelt bloedvaten (23-4-2013)