06.05.2012

Meer energie en meer vetverbranding door onverteerbaar zetmeel

Maïszetmeel dat door een chemische behandeling niet meer verteerbaar is heeft twee effecten die je niet van één voedingsstof zou verwachten. Volgens onderzoekers van de Japanse Kao Corporation verhoogt het tegelijkertijd het energieverbruik meer dan goed verteerbaar zetmeel - en de verbranding van vet.

De onderzoekers experimenteerden met 10 gezonde mannen. De ene keer aten die pannenkoeken die waren bereid met maïszetmeel dat uitsluitend uit snel opneembare amylopectine bestond - waxy maize starch, om precies te zijn [WMS]. De andere keer aten de mannen pannenkoeken die waren bereid met hydroxypropyl-distarch phosphate van waxy maize starch [HDP] [structuurformule onder aan de pagina]. Je ziet de samenstelling van de pannenkoeken hieronder.

Na de HDP-pannenkoeken [zwarte bolletjes] steeg het zuurstofverbruik in de proefpersonen meer dan na de WMS-pannenkoeken [witte bolletjes]. Na de consumptie van een maaltijd met onverteerbaar zetmeel steeg het energieverbruik dus meer dan na consumptie van een maaltijd met verteerbaar zetmeel. Da's raar, toch?

Na de HDP-pannekoeken verbrandden de proefpersonen minder glucose en meer vetzuren.


Meer energie en meer vetverbranding door onverteerbaar zetmeel


Hydroxypropyl-distarch phosphate starch
"These results may have beneficial implications for weight control", schrijven de onderzoekers. "The magnitude of the increase in energy expenditure and fat oxidation indicates that this effect is biologically relevant and could be important for preventing fat accumulation in the long term by influencing the total fat balance under chronic feeding conditions." De Kao Corporation heeft al een patent op die toepassing op zijn naam staan.

Wijzelf kunnen nog wel een andere toepassing bedenken. Zou je dat hydroxypropyl-distarch phosphate van waxy maize starch ook in Vitargo-achtige producten kunnen stoppen? Die zijn nu nog gebaseerd op amylopectines. Zou je ze vervangen door hydroxypropyl-distarch phosphate-zetmeel, dan krijg je een product dat meer energie geeft maar je vetlagen minder snel laat groeien.

Bron:
Br J Nutr. 2011 Jul;106(1):96-104.

Meer:
Dierstudie: hydroxypropylmethylcellulose vermindert vetmassa maar vermeerdert spiergroei (29-12-2011)
Dierstudie: langzame koolhydraten maken gespierder en actiever (27-8-2011)
Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder (25-8-2011)