10.03.2015

Meer vitamine D, meer spiermassa

Als de hoeveelheid vitamine D in je bloed optimaal is - en dat is bij verrassend weinig mensen het geval - dan heb je meer spiermassa dan als je vitamine D-status te laag is. Dat concluderen voedingswetenschappers van Mahidol University in Thailand in een kleine epidemiologische studie, waaraan 163 te dikke maar gezonde mannen en vrouwen meewerkten.

Studie
De onderzoekers bepaalden in het bloed van de studiedeelnemers de concentratie 25-hydroxyvitamin D, en bepaalden tegelijkertijd met bioelectrical impedance analysis hun lichaamssamenstelling.

Resultaten
Hoewel Thailand een tropisch land is, waar de zon veel schijnt, hadden de meeste studiedeelnemers verhoudingsgewijs weinig vitamine D in hun bloed. De onderzoekers hadden dat wel verwacht.

Uit andere epidemiologische studies blijkt dat een grote vetmassa samengaat een lage vitamine D-spiegel veroorzaakt. [PLoS Med. 2013;10(2):e1001383.] Dat komt onder meer doordat, als een lichaam dikker wordt, het huidoppervlak minder toeneemt dan de massa. De hoeveelheid zonlicht die de huid kan opvangen - en daarmee ook de hoeveelheid vitamine D die een lichaam aanmaakt - neemt dus niet evenveel toe als het aantal kilo's.

En zoals je zou verwachten vonden de onderzoekers dat deelnemers met meer vitamine in hun lichaam lagere vetpercentages hadden.


Meer vitamine D, meer spiermassaEen hoge vitamine D-spiegel ging ook samen met meer spiermassa.


Meer vitamine D, meer spiermassaEen hoge vitamine D-spiegel bewerkstelligt spieropbouw, vermoeden de onderzoekers. In studies waarin onderzoekers spiercellen in reageerbuizen blootstellen aan vitamine D, maken die spiercellen daardoor minder myostatin aan. [J Steroid Biochem Mol Biol. 2013 Jan;133:1-11.] Bovendien breken spiercellen die te weinig vitamine D toegevoerd krijgen sneller spiereiwitten af. [Endocrinology. 2013 Nov;154(11):4018-29.]

Voor zover de statistiekprogramma's van de onderzoekers dat kunnen zien zorgt vitamine D dus voor meer spiermassa. Diezelfde programma's berekenden ook dat een grote vetmassa juist een negatief effect op de spiermassa heeft.

Slot
De onderzoeksuitkomsten impliceren dat in ieder geval dikke mensen hun spiermassa misschien kunnen vergroten door suppletie met vitamine D. De onderzoekers pleiten ervoor om in vervolgstudies uit te zoeken of dat inderdaad het geval is.

Bron:
Nutrition 10.1016/j.nut.2014.11.011.

Meer:
Dierstudie: 1000 IE vitamine D3 remt spierafbraak in sporters (31-10-2013)
Vitamine D3 versterkt de anabole werking van leucine (12-8-2013)
Reageerbuisstudie: vitamine D laat spiercellen groeien (21-4-2012)