17.10.2014

Meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker en gespierder

Al een paar dagen zitten wij, de toch al wereldvreemde samenstellers van dit gratis webmagazijn, onafgebroken met onze neuzen in studies naar het effect van de vetzuursamenstelling van het dieet op spierweefsel en lichaamsvet. Gisteren schreven we dat een hoge inname van de vermaledijde omega-6-vetzuren in dierstudies de groei van de vetmassa afremt en die van de spiermassa versnelt. Vandaag lazen we dat waarschijnlijk alle plantaardige meervoudig onverzadigde vetzuren dat effect hebben.

High fat
Die voorzichtige conclusie trekken we uit een dierstudie die onderzoekers van de University of Fribourg in Zwitserland publiceerden in 2011. In dat onderzoek gaven de onderzoekers ratten een high fat-dieet, waarbij bijna zestig procent van de calorieën afkomstig was uit vet.


Meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker en gespierder


De onderzoekers gaven hun ratten eerst enkele weken vijftig procent van de hoeveelheid voedsel die ze normaliter zouden eten. De dieren verloren dus lichaamsgewicht. Daarna kregen de ratten 4 weken het calorierijke high fat-dieet, en werden zwaarder.

Het type vet dat de onderzoekers gebruikten varieerde. Je ziet hieronder wat er gebeurde met de vet- en vetvrije massa door voer met spekvet, raapzaadolie, saffloerolie, druivenpitolie, zonnebloemolie of maiskiemolie.

Zoals je ziet zorgde bouwden de ratten die plantaardige vetten kregen altijd meer vetvrije massa en minder vetmassa op dan de ratten die spekvet consumeerden. De meest aansprekende resulaten boekten de onderzoekers met saffloerolie. Als je kijkt naar de samenstelling van de gebruikte vetten, zie je dat vooral de hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren [PUFA] het effect op de lichaamssamenstelling bepaalt: hoe meer meervoudig onverzadigde vetzuren, des te meer spieren en des te minder vet bouwen de ratten op.


Meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker en gespierder


Meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker en gespierder


N-6-vetzuren
De meervoudig onverzadigde vetzuren in de hierboven genoemde oliën zijn vooral van het n-6 type. De onderzoekers vroegen zich af of n-3-vetzuren een ander effect hebben, en herhaalden hun experimenten - maar dan met lijnzaadolie. Lijnzaadolie bevat veel van het plantaardige n-3-vetzuur alfa-linoleenzuur.


Meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker en gespierder


Conclusie
"Taken together, the possibility therefore arises that diets enriched with more modest amounts of PUFA as linoleic acid and/or alpha linolenic acid than shown here to be effective in improving body composition in rats may have relevance for improving body composition [...] in humans", concluderen de onderzoekers.

"Whether diets providing such high PUFA intake, exceeding 25% of total energy intake, are safe and effective in modulating body composition and metabolic health in humans are issues that must be considered with caution."We zijn er nog niet. Binnenkort meer.

Bron:
Br J Nutr. 2011 Jun 28;105(12):1750-63.

Meer:
Dierstudies: slanker en gespierder door n-6-vetzuren (16-10-2014)
Aankomen? Het type vet in je dieet bepaalt mee hoeveel spiermassa je opbouwt (12-10-2014)