14.12.2005

Megadosis bèta-caroteen verziekt de hartspier

Extreem hoog gedoseerde supplementen zijn soms slecht voor het hart. Geef je hartpatiënten bijvoorbeeld een paar lang dagelijks 400 IE Vitamine E, dan neemt hun sterftekans ietsiepietsie toe. [JAMA. 2005 Mar 16;293(11):1338-47.] Hetzelfde geldt voor suppletie met meer dan 300 mg vitamine C per dag in diabetespatiënten. [Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1194-200.] Braziliaanse onderzoekers denken dat er ook een verband is tussen hart- en vaatziekten en suppletie met forse hoeveelheden bèta-caroteen.

De Brazilianen baseren zich op experimenten die ze uitvoerden op ratten. Ze veroorzaakten bij de proefdieren een hartaanval, en gaven ze daarna een half jaar voer dat was verrijkt met bèta-caroteen [MI-BC]. Een kilo voer bevatte een halve gram van de pro-vitamine. De onderzoekers hoopten dat de anti-oxidant zou helpen de hartspier sneller en vollediger te herstellen. Een controlegroep kreeg voer zonder toevoegingen [MI].

Bèta-caroteen deed precies het tegenovergestelde van wat de onderzoekers hoopten.


Megadosis bèta-caroteen verziekt de hartspier


De figuur hierboven laat zien dat het hart van de ratten in de suppletiegroep minder goed functioneerden. Toen de Brazilianen de hartspier onderzochten, zagen ze waarom. "Beta-carotene induced interstitial myocardial fibrosis in areas remote from the infarct", schrijven ze.

Het is niet voor de eerste keer dat bèta-caroteen teleurstelt. Sinds de Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC) Study [atbcstudy.cancer.gov] zijn onderzoekers al ettelijke keren gestuit op negatieve effecten van suppetie met de stof. Onderzoekers uit Cleveland hebben zelfs voorgesteld het goedje om ethische redenen maar helemaal niet meer in studies aan mensen te geven. [Lancet. 2003 Jun 14;361(9374):2017-23.]

Verdacht veel bodybuilders, worstelaars en powerlifters overlijden op jonge leeftijd aan hartinfarcten en beroertes. Artsen zoeken de verklaring in drugs en anabolen. Daar hebben ze ongetwijfeld hun redenen voor, maar de Braziliaanse dierstudie doet vermoeden dat er misschien nog een andere factor meespeelt: ook de hoge doses vitamines en mineralen, die tientallen jaren door de supplementenindustrie zijn gepredikt, zijn misschien een factor.

Bron:
Nutrition. 2006 Feb;22(2):146-51.