20.11.2003

Met-AD-17-Diol is gewoon methandienone

Duitse onderzoekers hebben de anabole steroide methandienone - de actieve stof in Dianabol - aangetroffen in een supplement dat ze in Engeland hadden besteld. In sommige capsules van Met-AD-17-Diol zat bijna vijftien milligram van het verboden middel. Dat schrijven de onderzoekers in de European Journal of Sport Science.

Al in het najaar van 2002 maakten de Duitsers hun vondst bekend omdat ze consumenten wilden waarschuwen. Dat gebeurde tijdens het symposium Gesundheits- und Dopingrisiken von Nahrungsergaenzungsmitteln und sozialen Drogen in Keulen. De onderzoekers hoorden bij de groep van dopingdeskundige Wilhelm Schaenzer van het Koelner Institut fuer Biochemie.

Bij supplementen die zijn verontreinigd met dopingmiddelen ging het tot nu over precursoren of efedrines, die in het supplement terecht kwamen doordat fabrikanten hun machines niet goed schoon hielden. Machines die eerst bijvoorbeeld efedrinepreparaten hadden gemaakt, worden daarna gebruikt voor de productie van een ander supplement waardoor sporen van het stimulerende middel in supplementen komen. In dit geval gaat het echter om zulke hoge concentraties dat je niet meer van vervuiling kunt spreken.


Met-AD-17-Diol is gewoon methandienone


Van de Met-AD-17-Diol onderzochten de Duitsers vijf capsules. Volgens het bedrijf zou elke capsules een mix van methylandrostenediol (of Met-AD-17-Diol) en 1-testosteron bevatten. De onderzoekers vonden echter in alle vijf tabletten methandienone. De concentraties staan hierboven. De tabel gaat uit van grammen, maar de capsules wogen een halve gram per stuk.


Met-AD-17-Diol is gewoon methandienone


Met-AD-17-Diol is gewoon methandienone
Behalve dat preparaat keken de onderzoekers nog naar twee andere supplementen die hetzelfde bedrijf in poedervorm verkocht. (Supplement 1 in de tabel hierboven is trouwens weer Met-AD-17-Diol.) Eentje daarvan, supplement 2, is Stanozolon II. Dat het poeder ook methandienone bevat, is niet uit het label op te maken. Maar neem je een serving van tien gram, dan krijg je er toch vier milligram van binnen. De fabrikant adviseert gebruikers dagelijks twee servings. Dat is acht milligram methandienone per dag.

Stanozolon

Parabolon
Samenstelling van Stanozolon II volgens het label: AD-4 complex nutrients, MetX synergistic blend, 1-T matrix, hydroxypropyl-beta-cyclodextrine, creatine, ribose-4-matrix and thermogenic proprietary blend. Die thermogenic propietary blend was overigens een mix van cafeïne, efedrine en pseudo-efedrine.

Met-AD-17-Diol en Stanozolon II zijn allebei producten van Sledgehammer. Dat geldt ook voor supplement 3. Dat heet Parabolon, en het is net als Stanozolon II een product in poedervorm. Volgens het label bevat het AD-4 complex nutrients, MetX synergistic blend, 1-T matrix, hydroxypropyl-beta-cyclodextrine, creatine, BCAA's, L-Glutamine, Taurine and ribose-4-matrix.

Over methandienone rept het label met geen woord, maar toch zit het erin. Gebruik je een serving van tien gram van het poeder, dan krijg je ongeveer tien milligram binnen. De fabrikant adviseert dagelijks twee servings. Dat is twintig milligram methandienone per dag.

Het onderzoek is bevestigd door twee andere laboratoria, waaronder het dopinglab in het Oostenrijkse Seibersdorf. Toen die uitslagen binnen waren vertelde onderzoeker Hans Geyer, hoofd van het Koelner Institut fuer Biochemie, in het voorjaar van 2003 meer over de herkomst van de middelen. Dat gebeurde op de 21st International Cologne Workshop for Doping Analysis.

De precursor was geproduceerd door een Amerikaans bedrijf en werd in Europa verkocht door een firma op het eiland Man. Een atleet had de precursor geslikt en was vervolgens betrapt op het gebruik van methandienone. Zo waren de onderzoekers de middelen op het spoor gekomen.

Toen de dopingonderzoekers juni 2002 het supplement bij het bedrijf op Man bestelden, kregen ze een Duits sprekende persoon aan de telefoon. Vanuit Man, zei Geyer, kon de producent ongehinderd door de douane door heel Europa hun producten afzetten. "Ik had het spul binnen drie dagen."

Bron:
European Journal of Sport Science, vol. 3, issue 1, 2003.