Opgeladen: 22-1-2016
Opgeborgen in: Thee, Afslanksupplementen, Plantaardige extracten
Translation: No translation yet

Met welk soort thee kun je het beste afslanken?

Je hebt afslanksupplementen met zwarte thee, afslanksupplementen met groene thee en afslanksupplementen met Oolongthee. Welke werken nu het beste? Voedingswetenschappers van de University of California in Los Angeles hebben het uitgezocht. Volgens hun dierstudie, die is verschenen in de Journal of Nutrition, hebben afslankers waarschijnlijk het meeste aan supplementen met groene thee.

Studie
De onderzoekers gaven muizen gedurende 20 weken voer dat stampvol zat met suiker en vet [HF/HS]. Een deel van de muizen kregen dat voer en verder niets, maar drie andere groepen kregen daarnaast ook fenolrijke extracten uit groene thee [GTP], zwarte thee [BTP] of Oolongthee [OTP]. Je ziet de samenstelling van de extracten hieronder.


Met welk soort thee kun je het beste afslanken?


Het humane equivalent van de dosis die de onderzoekers uittestten was 2-3 gram per dag.

Een extra controlegroep kreeg voer met suiker, maar met weinig vet [HF/LF]. Muizen worden dik op zulk voer, maar minder dik dan van HF/HS-voer.

Resultaten

Alle thee-extracten remden de toename van het lichaamsgewicht, maar het groene thee-extract deed dat net een tikkie beter dan de extracten van zwarte thee en Oolongthee.


Met welk soort thee kun je het beste afslanken?


Alle extracten remden de groei van de onderhuidse vetlagen ongeveer even goed. Het groene thee-extract was echter de meest effectieve remmer van de groei van het viscerale vet. Het viscerale vet is het vet in de buikholte, rond de organen. Dat vet is waarschijnlijk ongezonder dan het onderhuidse vet.


Met welk soort thee kun je het beste afslanken?


Verklaring
In groene thee-extract zit meer EGCG en EGC dan in andere theesoorten. Die twee stoffen remmen de groei van vetweefsel. In de vetcellen van de muizen die groene thee hadden gekregen vonden de onderzoekers die twee fenolen dan ook in de hoogste concentraties terug.


Met welk soort thee kun je het beste afslanken?


Slot
De onderzoekers concluderen nog niet dat extracten van zwarte thee en Oolongthee 'dus' niet in afslanksupplementen thuishoren. Ze remmen vetweefsel wel, ook al bevatten ze weinig of bijna geen EGCG. Dat impliceert dat die extracten werken op een andere manier. De onderzoekers denken dat het interessant is om de vetremmende werking van de combinatie van verschillende thee-extracten eens onder de loep te nemen.

Bron:
J Nutr. 2014 Sep;144(9):1385-93.

Meer:
Supplement met cafeïne en groene thee versnelt vetverlies door intervaltraining (14-12-2015)
Groene thee vergroot vetverbranding door intervaltraining (20-9-2015)
Ook zonder cafeïne verhoogt groene thee de vetverbranding (6-2-2015)


Groene thee remt aanmaak cortisol
Groene thee remt 11-beta-HSD-1.

EGCG versnelt spierherstel na periode van inactiviteit
Humaan equivalent beproefde dosis: een halve gram extract per dag.

Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteit
Humaan equivalent beproefde dosis: 600-900 milligram extract per dag.