19.06.2014

Methoxivone heeft krachtige oestrogene werking

Methoxivone heeft krachtige oestrogene werking
Bodybuildingsupplementen met methoxivone hebben misschien een buitensporig sterke oestrogene werking. Dat schrijven Ierse onderzoekers, die verbonden zijn aan Queen's University Belfast in Belfast, september 2014 in Food Chemistry. Zij testten een methoxivone-supplement in reageerbuizen, en vonden een oestrogeen effect dat een factor 130 ligt boven het niveau dat toxicologen aanvaardbaar vinden.

We zeggen het er meteen bij: de onderzoekers zijn niet 100 procent zeker van hun zaak. Als je stoffen slikt, dan neemt je lichaam die maar gedeeltelijk op. Bovendien ondergaan die stoffen allerlei transformaties, en bereiken ze niet alle delen van je lichaam. Met die fenomen houden de Ierse tests geen rekening. De onderzoekers stelden cellen met receptoren voor estradiol bloot aan de supplementen, bepaalden vervolgens of de cellen via die receptoren oestrogene prikkels ontvingen, en klaar was Ierse Kees.

De onderzoekers testten eerder 116 sportsupplementen, en vonden in ongeveer de helft daarvan androgene activiteit, en in ongeveer tachtig procent daarvan oestrogene activiteit. [Anal Bioanal Chem. 2012 Jul;403(10):3057-67.] Van een deel van de oestrogene supplementen probeerden de Ieren vervolgens te bepalen hoe sterk die oestrogene werking precies was.

Toxicologen denken dat mensen per kg lichaamsgewicht dagelijks een equivalent van 0-50 nanogram estradiol via hun dieet mogen binnenkrijgen. De onderzoekers ontdekten dat dertien supplementen zoveel oestrogene bestanddelen bevatten dat gebruikers gegarandeerd over die marge heen gingen.


Methoxivone heeft krachtige oestrogene werking


Methoxivone
De oestrogene werking van supplement 12 is wel heel erg sterk. De tabel hieronder vertelt dat het gaat om 5-methyl-7-methoxy-isoflavone [structuurformule hiernaast]. Hij heet ook wel methoxivone, en hij zit soms in bodybuildingssupplementen. Methoxivone is een synthetische verbinding, al vertellen supplementenbedrijven soms dat hij van nature in soja voorkomt.

Saillant detail: volgens de patenten waarin de makers van methoxivone de effecten van methoxivone op proefdieren beschrijven, is de oestrogene werking van methoxivone nul.


Methoxivone heeft krachtige oestrogene werking


De rechterkolom in de tabel geeft de oestrogene werking weer in combinatie met kleine hoeveelheden estradiol. Heel, heel erg raar is de oestrogene werking van HMB die dan ineens ontstaat.

Klopt die meetmethode van de onderzoekers wel? Je vraagt het je af...

De onderzoekers zelf vinden dat de door hen ontdekte effecten eerst moeten worden gecheckt in andere, betrouwbaardere studies. Maar zolang die studies er niet zijn, denken ze dat jongens onder de 16 en post-menopausale vrouwen misschien beter geen methoxivone kunnen gebruiken. In het worst case scenario verhoogt een supplement met methoxivone bij hen de oestrogene activiteit met respectievelijk 1200 en 2500 procent boven het niveau dat in deze groepen normaal is.

Bron:
Food Chem. 2014 Sep 15;159:157-65.

Meer:
Studie: bodybuilders hebben niets aan methoxivone, ecdysterone en CSP3 (29-5-2008)