27.02.2013 | ||||
Als je minder gaat slapen, stijgt je sterftekans
Slapen is gezond
Studie
In de periode van 1985-1988 bepaalden de onderzoekers hoeveel uren slaap de ambtenaren per nacht hadden [Phase 1], en in 1992-1993 deden ze dat nog een keer [Phase 3]. De onderzoekers volgden de deelnemers tot 2004.
Resultaten
Toen de onderzoekers keken of er een verband was tussen de slaapduur van de ambtenaren en hun sterftekans, hadden ze beide keren beet. Een nachtrust van 7 uur was optimaal, zagen ze. Bij ambtenaren die vijf uur of minder sliepen, en bij ambtenaren die 9 uur of meer sliepen, was sprake van een aanmerkelijke verhoging van de sterftekans.
Via welk mechanisme veel slapen de sterftekans zou moeten verhogen weten we niet, en veel epidemiologen vermoeden dat het gaat om een schijnverband. Mensen die kanker hebben overleefd slapen meer, net als depressieve mensen of werklozen. Werkloosheid, depressie en kanker verhogen de sterftekans.
Vervolgens keken de Britten naar veranderingen van de hoeveelheid slaap, en maakten ze de tabel waarvan je hieronder een deel ziet. Klik voor de integrale versie.
Als de deelnemers aanvankelijk 5-6 uur sliepen, en meer gingen slapen, dan zakte hun sterftekans. Sliepen de deelnemers 6-8 uur per nacht, en gingen ze minder slapen, dan nam hun sterftekans toe met zestig procent. Hun kans op een dodelijke hartaanval verdubbelde zelfs.
Als de ambtenaren al voldoende sliepen, en nog meer gingen slapen, dan steeg hun sterftekans ook. Dit keer steeg vooral de kans op dood door andere factoren dan hart- en vaatziekten. Hoe meer slapen ongezond kan zijn, dat weten de onderzoekers niet. Maar daarover hebben we het al gehad.
Bron:
|