24.10.2012

Multivitamine verlaagt kans op kanker ietsiepietsie

Multivitamine verlaagt kans op kanker ietsiepietsie
Voedingswetenschappers vrezen al enkele jaren dat supplementen met vitamines kanker in de hand werken, maar hebben nog geen langlopend onderzoek dat uitsluitsel geeft. Nu hebben ze dat wel. Hij verschijnt binnenkort in het sjieke JAMA - en laat zien dat multivitamines de kans op kanker niet verhogen, maar juist een beetje verlagen.

Chris Kocun van Pfizer is reuzeblij met het onderzoek dat epidemiologen van Harvard hebben gedaan. "The data has been mixed at times around multivitamins", zegt de vice president global medical affairs in een interview met Bloomberg News. [bloomberg.com 2012-10-17] "This study really shows you're going to get a long-term health benefit."

Een cofactor in Kocuns blijdschap is wellicht dat het supplement dat de Harvardianen bestudeerden is geproduceerd door hemzelf: de multivitamine en -mineralenpil Centrum Silver. Pfizer heeft bovendien, samen met BASF, meebetaald aan het onderzoek.

Dat onderzoek is deel van een groter project, de Physicians' Health Study II. In de studie volgden de onderzoekers sinds 1997 een groep van meer dan veertienduizend Amerikaanse artsen gedurende 12 jaar. Toen het onderzoek begon waren de artsen gemiddeld 64 jaar. De helft van hen slikt sinds het begin een placebo, de andere helft Centrum Silver.

De samenstelling van Centrum Silver zie je [hier]. Het is geen zwaar gedoseerd preparaat.

De suppletie verminderde de kans op kanker met 8 procent. Dat is weinig. In epidemiologisch onderzoek gebeurt pas iets als je in de buurt komt van een verdubbeling of halvering van kansen. Maar goed, de vermindering was wel statistisch significant.


Multivitamine verlaagt kans op kanker ietsiepietsie


Hieronder zie je hoe klein het effect is.


Multivitamine verlaagt kans op kanker ietsiepietsie


Negen procent van deelnemers aan het onderzoek had, toen de studie begon, "a history of cancer". Juist in die groep zagen de onderzoekers een beschermend effect van suppletie. En jazeker, dat effect was statistisch significant.


Multivitamine verlaagt kans op kanker ietsiepietsie


Toen de onderzoekers een onderscheid maakten tussen kankeroverlevers waarvan de ouders ook kanker hadden gehad, en overlevers waarbij dat niet het geval was, bleek dat alleen in die laatste categorie suppletie de kans op kanker verlaagde met 14 procent. Bij de andere mannen verhoogde het preparaat de kans op kanker met 4 procent.

"Although the main reason to take multivitamins is to prevent nutritional deficiency, these data provide support for the potential use of multivitamin supplements in the prevention of cancer in middle-aged and older men", concluderen de onderzoekers optimistisch.

Wijzelf zijn natuurlijk niet zo intelligent als de onderzoekers van Pfizer. Dat verklaart waarschijnlijk waarom wij komen tot een andere slotsom. Uit de studie maken wij op dat multivitamines verwaarloosbaar weinig doen met de kans op kanker. Mannen die hun kans op kanker willen verminderen hebben meer aan een dieet met veel phytochemicalieën, weinig opneembare koolhydraten en vooral niet teveel kilojoules dan aan vitaminepreparaten. En aan een paar goede schoenen.

Bron:
JAMA. 2012;308(18):doi:10.1001/jama.2012.14641.

Meer:
Stoppen met vitaminepil brengt prostaatkanker onder controle (26-6-2012)