07.05.2013

Muziek verbetert sportprestaties

Muziek verbetert sportprestaties
De prestaties van zwemmers verbeteren met twee procent als ze luisteren naar motiverende muziek. Dat melden sportwetenschappers van Brunel University, die proeven deden met 26 zwemmers van 18-23 jaar, in Psychology of Sport and Exercise.

Er is al een uitgebreide literatuur over het stimulerende effect van muziek op sporters. In studies is dat effect aangetoond op bijvoorbeeld sprinters die de 400 m rennen, [J Sports Sci. 2006 Oct;24(10):1095-102.] op sprintprestaties van roeiers [The Sport Psychologist, 22, 175e182.] en op triatleten die lange afstanden moeten afleggen [J Sci Med Sport. 2012 Jan;15(1):52-7.].

De onderzoekers vroegen zich af of zwemmers ook positief op muziek reageren, en lieten hun proefpersonen op een waterbestendige MP3-speler naar muziek luisteren toen ze zo snel mogelijk moesten een afstand van 200 m moesten afleggen.

De ene keer luisterden de proefpersonen naar Sexy And I Know It van LMFAO, de andere keer naar Howl van Florence And The Machine. Sexy And I Know It is volgens de onderzoekers motivational. Het ritme is simpel, de teksten kun je positief uitleggen. Howl zit een beetje complexer in elkaar, en is dus niet motivational maar oudeterous.

Beide nummers hebben een tempo van 130 beats per minute - volgens onderzoekers het meest geschikt voor een verbetering van sportprestaties.

De zwemmers legden hun afstand ook een keer af zonder muziek in hun oren.

Muziek zorgde ervoor dat de zwemmers scherpere tijden neerzetten, zie je hieronder. Howl was praktisch net zo prestatieverbeterend als Sexy And I Know It. De zwemmers waren tijdens het luisteren naar beide tracks even goed gemotiveerd, ook al vertelde zeventig procent van hen dat ze - in ieder geval als ze in het water lagen - de voorkeur gaven aan Sexy And I Know It.


Muziek verbetert sportprestaties


"The present findings support the hypothesis that the use of music during a high-intensity task can have an ergogenic effect; this was in the order of 2% when averaged out across the two experimental conditions", schrijven de onderzoekers.

Muziek verlaagt de testosteronspiegel, schreven we een paar weken geleden. Als dat effect fysiologisch relevant is, dan zouden sporters misschien tijdens hun wedstrijden muziek kunnen gebruiken, maar tijdens hun trainingen niet.

Bron:
Psychology of Sport and Exercise, Volume 14, Issue 4, July 2013, Pages 560–568.

Meer:
Muziek verlaagt de testosteronspiegel (13-4-2013)