13.04.2013

Muziek verlaagt testosteronspiegel

Legio sporters trainen graag met muziek. Geen wonder, want muziek verdrijft de vermoeidheid en vermindert pijnsensaties, weten we al sinds Aristoteles. Maar in 2001 publiceerde de Japanse endocrinoloog Hajime Fukui een onderzoek waardoor je je afvraagt of er misschien ook een keerzijde aan het trainen met muziek zit. Fukui ontdekte dat muziek de testosteronspiegel verlaagt.

Muziek verlaagt testosteronspiegel
Fukui, die is verbonden aan de Nara University of Education, deed een experiment waaraan zeventig studenten van 19-25 jaar meewerkten. De helft van hen was vrouwelijk, de andere helft mannelijk. Fukui liet ze 30 min luisteren naar muziek.

Tien studenten luisterden in de middag naar hun persoonlijke favoriete muziek, tien naar cantates van Gregoriaanse monniken, tien naar muziek die op dat moment populair was, tien naar Mozarts Sonata in D Major, K. 448, tien naar jazz en twintig luisterden helemaal niet naar muziek. Telkens bestond de helft van de groepen uit mannen, en de andere helft uit vrouwen.

Voor en na de blootstelling aan de muziek nam Fukui een speekselmonster bij zijn proefpersonen af, en bepaalde daarin de concentratie testosteron. Hij ontdekte dat bij de vrouwen het luisteren naar muziek de concentratie testosteron verhoogde [eerste figuur hieronder], maar dat het luisteren naar muziek bij mannen de concentratie testoster juist verlaagde [tweede figuur hieronder]. De concentratie testosteron in speeksel geeft een indicatie van de concentratie testosteron in het bloed.


Muziek verlaagt testosteronspiegel


Muziek verlaagt testosteronspiegel


Fukui interpreteert zijn gegevens vanuit de evolutietheorie. Hij denkt dat mensen muziek hebben uitgevonden om het samenwerken en samenleven in groepen te vergemakkelijken. De hoge testosteronspiegel van mannen, met de bijkomstige agressie en eeuwige zin in seks, zit daarbij in de weg. Muziek verhelpt dat probleem.

Nu heeft Fukui niet onderzocht wat muziek doet in mannen en vrouwen die trainen. Maar als die net zo reageren als de proefpersonen in deze studie, dan verminderen mannelijke naturelsporters misschien hun progressie als ze trainen met muziek op de achtergrond.

Bij de vrouwen was het testosteronverhogende effect het sterkste bij de muziek naar voorkeur.Bij de mannen verlaagde muziek naar persoonlijke voorkeur de testosteronspiegel juist het sterkste. De schade blijft bij hen nog het meest beperkt bij het luisteren naar Gregoriaanse muziek. Misschien minder geschikt als muzikale omlijsting van je workout.

Bron:
Ann N Y Acad Sci. 2001 Jun;930:448-51.

Meer:
Overgewicht halveert testosteronspiegel in tieners (2-10-2012)
Cannabis ontmant (29-9-2012)
Stress ontmant: dierstudie (14-11-2011)