08.04.2011 | |||||
Groot door myostatinblokkers? Met clen erbij word je nog groter
Myostatin is een spiereiwit dat spiergroei beteugelt, en myostatinremmers schakelen dat eiwit uit. Omdat myostatin vooral in spieren actief is en nauwelijks daarbuiten, hopen wetenschappers dat ze met myostatinremmers eindelijk een anabool middel in handen hebben zonder bijwerkingen.
We moeten nog zien of die hoop terecht is. In dierstudies vermindert uitschakeling van myostatin het uithoudingsvermogen en breekt bovendien de aanhechtingen van de spieren af.
Onderzoekers zijn er nog niet over uit hoe ze myostatin het beste kunnen uitschakelen. Farmabedrijven als Acceleron doen proeven met synthetische namaakreceptoren die het spierafbrekende myostatin wegvangen en neutraliseren. Een andere aanpak is het opvoeren van de aanmaak van follistatin, een eiwit dat in de spiercellen myostatin uitschakelt.
De studie die moleculaire wetenschappers van de University of Hawaii binnenkort publiceren is fundamenteel. De onderzoekers gebruikten muizen waarin het gen voor myostatin niet meer werkte - net als in de Hulkhond Wendy. De spieren van zo'n muis zie je boven aan de pagina, onder. De spieren van een gewone muis zie je daarboven. De onderzoekers vroegen zich af of zulke supermuizen nog groter kunnen worden als je ze een spieropbouwend dopingmiddel als clenbuterol [structuurformule hierboven] geeft. En ja, dat was zo.
M = myostatinloze muizen, W = normale muizen. 0 ppm = geen clenbuterol, 20 ppm = wel clenbuterol.
De proef duurde maar 14 dagen. Je ziet hierboven dat in die periode normale muizen door clenbuterol extra spiermassa opbouwden, maar de myostatinloze muizen ook. Supergespierde myostatinloze muizen worden dus nog gespierder door old school-doping. Dat belooft wat.
Voordat we het vergeten: de WADA werkt al aan dopingtest voor myostatinblokkers.
Bron:
Meer:
|