29.06.2012

Myostatinblokkers vertragen genezing wonden

Chemische krachtsporters die straks myostatinblokkers gaan gebruiken krijgen meer last van bijwerkingen dan onderzoekers zo'n vijf jaar geleden nog dachten. De nieuwste aanwijzingen daarvoor zijn afkomstig van een dierstudie die biologen van Nanyang Technological University in Singapore hebben gepubliceerd in AJP - Cell Physiology. Volgens dat onderzoek genezen de wonden van muizen die geen myostatin aanmaken minder snel dan normaal.

Nog niet zo lang geleden was het een uitgemaakte zaak. Als je het eiwit myostatin maar genoeg afremt, dan groeien spierweefsels. Zonder bijwerkingen. Myostatin remt de groei van spiervezels en is alleen in spiercellen actief. Een myostatinblokker is dus veiliger dan ongeacht welk anabool steroid of welke SARM dan ook.

Das war einmal, heren. Myostatin blijkt in recente studies toch allerlei functies buiten de spieren te hebben. Schakel myostatin uit, en in dierstudies worden de aanhechtingen van muizen klein en broos, rapporteerde de University of Michigan in 2008. En in 2010 verscheen een andere dierstudie waarin myostatinloze muizen over minder duurvermogen beschikken dan normale muizen.

Het laatste slechte nieuws over myostatin komt uit Singapore, waar onderzoekers zich afvroegen of myostatin ook een functie heeft bij het genezen van wonden. Bij wondgenezing speelt een groep eiwitten uit de TGF-beta-familie een sleutelrol, en eentje van die eiwitten is myostatin. Vandaar.

Om die theorie te testen verwondden de onderzoekers gewone muizen [Wild Type] en muizen waarbij een genetische ingreep de aanmaak van myostatin had uitgeschakeld [Mstn-Null]. Je ziet hieronder dat de genezing in de myostatinloze dieren meer tijd in beslag nam.


Myostatinblokkers vertragen genezing wonden


Myostatinblokkers vertragen genezing wonden


Myostatinblokkers vertragen genezing wonden


Toen de onderzoekers het mechanisme uiteenrafelden konden ze de figuur hierboven maken. Zonder myostatin verloopt de nieuwvorming van de cellen van de dieper gelegen lederhuid of dermis minder snel, en maken die cellen ook nog eens minder collageen aan. Het uitschakelen van myostatin remt bovendien de ontwikkeling van de cellen van de buitenste huidlaag of epidermis, de keratinocyten.

Bron:
Am J Physiol Cell Physiol. 2012 Apr;302(8):C1213-25.

Meer:
Myostatinblokkers breken ook vetlagen af (21-6-2012)
Groot door myostatinblokkers? Met clen erbij word je nog groter (8-4-2011)
Myostatineblokkers verslechteren uithoudingsvermogen (22-9-2010)