20.05.2012 | ||||||
N-Acetylcysteïne is duursportsupplement
Het aminozuur N-acetylcysteïne - als antihoestmedicijn te koop in elke drogist - heeft niet alleen een brede antioxidantwerking, maar verbetert ook duurprestaties. Dat schrijven onderzoekers van de Thaise Chiang Mai University in Oxidative Medicine and Cellular Longevity.
N-Acetylcysteïne [formule linksonder] is een bouwsteentje voor het kleine maar o zo belangrijke eiwitje glutathion [formule rechtsonder]. Glutathion helpt enzymen bij de ontgifting van cellen. In proeven waarin mensen 600 mg N-acetylcysteïne krijgen, neemt de aanmaak van glutathion toe en vermindert de concentratie agressieve moleculen in het bloed. Die agressieve moleculen kunnen cellen beschadigen. Daarom zijn supplementen met N-acetylcysteïne of glutathion populair bij levensverlengers.
De aanmaak van agressieve moleculen tijdens inspanning vermindert echter wel het functioneren van spiercellen, en is dus een rem op de prestaties. De onderzoekers vroegen zich daarom af of suppletie met N-acetylcysteïne spiercellen tijdens inspanning kan beschermen, en dus de prestaties verbetert.
Voordat de suppletieperiode begon, en vlak daarna, moesten de mannen zich 21 min uitsloven op een treadmill. De onderzoekers voerden de belasting in stappen van 3 min op, zodat de hartslag van de mannen ongeveer opliep tot 85 procent van hun maximum.
In de N-acetylcysteïne-groep steeg de maximale zuurstofopname [VO2max] met een statistisch significante 7 procent. De inspanning was voor de mannen in de N-acetylcysteïne-groep na de suppletieperiode bovendien minder vermoeiend dan daarvoor - en jazeker, ook dat effect was statistisch significant.
Effect op klassieke katabole merkers als TNF-alfa en creatinekinase had N-acetylcysteïne niet. Wel verminderde het aminozuur de melkzuurconcentratie [Lactate].
In experimenten, waarin niet-sporters gaan bewegen, remt suppletie met klassieke antioxidanten als vitamine C en vitamine E de positieve effecten van intensieve beweging. [Dat gebeurt trouwens niet in alle studies - red.] De onderzoekers sluiten niet uit dat N-acetylcysteïne een soortgelijk effect heeft. Ze pleiten voor verder onderzoek.
Bron:
Meer:
|