10.03.2012

Na borreltijd komt mangotijd

Reuzeleuk, zo'n feestje. Daar niet van. Maar nu mag het afgelopen zijn. Nu zou je graag willen dat de wereld ophoudt met rondjes draaien. Hoe sneller de alcohol uit je bloed verdwijnt, des te beter. Koreaanse onderzoekers hebben een tip voor je. Probeer het eens met mango.

Alcohol is op zichzelf niet erg gevaarlijk, al ga je er wel rare dingen van doen. Maar een enzym in je lichaam, alcoholdehydrogenase, zet alcohol om in acetaldehyde. Hoe meer alcoholdehydrogenase je aanmaakt, des te sneller verdwijnt de alcohol uit bloed.

Acetaldehyde is ook de voornaamste veroorzaker van kater. Maar een ander enzym, acetaldehyde-dehydrogenase, zet acetaldehyde om in het onschuldige acetaat of azijnzuur. Hoe meer van dat enzym je aanmaakt, des te minder last heb je van katers.

Na borreltijd komt mangotijd
In 2011 publiceerden onderzoekers van Chung-Ang University in Seoul een studie waarin ze mannelijke muizen een dag lang voerden met een vloeibaar extract van mangovruchtvlees [MF] of mangoschil [MP]. Een controlegroep kreeg water met een beetje zout [PBS].

Vervolgens gaven de onderzoekers de muizen een portie alcohol. Toen de Koreanen een uur later het bloed van de proefdieren analyseerden, was in de muizen die het mangovruchtvleesextract hadden gekregen de alcoholconcentratie meer dan de helft lager dan in de placebogroep.

Toen de Koreanen de lever van de muizen onderzochten, zagen ze dat de extracten de activiteit van de enzymen alcoholdehydrogenase [ADH] en acetaldehyde-dehydrogenase [ALDH] had verhoogd.


Na borreltijd komt mangotijd


De perfecte post-alcohol-voeding versnelt de omzetting van acetaldehyde in acetaat meer dan de omzetting van alcohol in acetaldehyde. In de Koreaanse studie voldoet het extract van de mangoschil aan die voorwaarde, het extract van het vruchtvlees niet. Mangofruit maakt je dus sneller weer nuchter als je hebt gedronken, maar geeft je ook een sterkere kater.

Ach ja. Ieder voordeel heeft z'n nadeel.

Bron:
J Clin Biochem Nutr. 2011 May;48(3):214-21.