20.07.2013

Na krachttraining verhoogt suppletie met ATP bloedtoevoer naar spieren

Na krachttraining verhoogt ATP-suppletie bloedtoevoer naar spieren
Supplementen met ATP kunnen het herstel na een krachttraining bespoedigen doordat ze, onmiddellijk na de training, de bloedtoevoer naar de spieren verhogen. Amerikaanse bewegingswetenschappers hebben het effect van ATP in een dierstudie en een humane studie aangetoond.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten enkele maanden geleden, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Society of Sports Nutrition. Het was een primeur. Hoewel onderzoekers weten dat ATP interacteert met de P2Y purinoceptor 2, en via die receptor bloedvaten wijder maakt, was het de eerste keer dat onderzoekers keken of ATP-suppletie na inspanning de bloedtoevoer naar spieren verhoogt.

De onderzoekers deden om te beginnen onderzoek met proefdieren. Ze gaven mannelijke ratten oraal ATP in doses van - omgerekend naar hun humane equivalent - 100 mg, 400 mg, 1000 mg en 1600 mg. De onderzoekers hadden electroden op een achterpoot van de ratten geplakt en lieten de dieren 180 keer naar achter trappen. Een uur voor, tijdens en anderhalf uur na de sessie bepaalden de onderzoekers de bloedtoevoer naar de betreffende spiergroep.

Het gebruikte preparaat was Peak ATP van TSI. TSI financierde de studie.

De figuur hieronder laat zien dat het sterkste effect effect optrad bij 1000 mg ATP.


Supplementen met ATP kunnen het herstel na een krachttraining bespoedigen doordat ze, onmiddellijk na de training, de bloedtoevoer naar de spieren verhogen. Amerikaanse bewegingswetenschappers hebben het effect van ATP in zowel dierstudies als een humane studie aangetoond.


De onderzoekers deden ook een experiment met 12 studenten die trainden met gewichten. De ene helft van hen kreeg een placebo, de andere helft nam dagelijks 400 mg ATP. De onderzoekers lieten de studenten na 0, 4, 8 en 12 weken 60 curls maken, en bepaalden voor en na de sessie de bloedtoevoer naar hun biceps. Vlak voor de sessie hadden de proefpersonen een dosis ATP geslikt.Je ziet hieronder dat de suppletie de bloedtoevoer verhoogde. Het effect doofde ook na wekenlang gebruik niet uit.


Supplementen met ATP kunnen het herstel na een krachttraining bespoedigen doordat ze, onmiddellijk na de training, de bloedtoevoer naar de spieren verhogen. Amerikaanse bewegingswetenschappers hebben het effect van ATP in zowel dierstudies als een humane studie aangetoond.


Op hetzelfde congres presenteerden onderzoekers een gesponsorde studie waarin de combinatie van 3 gr HMB Free Acid en 400 mg ATP per dag bodybuilders in 12 weken hielp aan negen extra kilo vetvrije massa.

Bron:
Ryan Lowery, Michael Roberts, Frank Booth, Jordan Joy, Clayton Cruthirds, John Rathmacher, Shawn Baier, John Fuller, Christopher Lockwood4, Ralf Jaeger, Joshua Dudeck, Jacob Wilson. Oral ATP Administration Improves Blood Flow Responses to Exercise in Both Animal and Human Training Models. Poster Presentation at the International Society of Sports Nutrition Annual Conference, 2013.

Meer:
Negen kilo vetvrije massa erbij door HMB-ATP-combi (19-6-2013)
ATP-suppletie maakt energiehuishouding spiercel zuiniger (26-3-2013)
Supplement met ATP voor meer spierkracht (20-6-2011)