Ergogogenics

Archief

|

Over ons

|

Contact

|

Facebook

|

Twitter

|

Nieuwsbrief

|

English

Nieuwsbrief

    05.01.2013

Na maagverkleining stijgt testosteronspiegel, erectiestoornis blijft

Na maagverkleining stijgt testosteronspiegel, erectiestoornis blijft
Als extreem dikke mannen afvallen na een maagverkleining, stijgt hun testosteronspiegel naar een niveau dat je vindt bij gezonde slanke mannen. De erectiestoornissen, waar veel dikke mannen mee kampen, verdwijnen echter niet. Dat schrijven Braziliaanse artsen, verbonden aan het Hospital das Clinicas in Sao Paulo in Surgery for Obesity and Related Diseases.

Dikke mannen hebben minder testosteron in hun bloed dan slanke. Te veel lichaamsvet ontregelt de hormoonhuishouding, en vermindert de aanmaak van testosteron. In sommige studies vermindert de concentratie testosteron door overgewicht zelfs met de helft.

De daling van de testosteronspiegel tijdens het ouder worden heeft voor een deel niets veroudering te maken. Het is het gevolg van de steeds dikkere buik die mannen kweken, en de afname van de gezondheid die daarvan het gevolg is.

Het is niet verwonderlijk dat dikke mannen vaak seksuele problemen hebben. Ze hebben bijvoorbeeld meer moeite met het krijgen van een erectie.

De oplossing ligt voor de hand. Als dikke mannen afvallen stijgt hun testosteronspiegel en worden hun erecties harder.

Nu is afvallen voor sommige mannen te moeilijk, en dus nemen ze soms hun toevlucht tot operaties. Dat hadden de 23 mannen van 30-65 jaar die de Brazilianen bestudeerden ook gedaan. Zes tot veertien geleden hadden ze een Roux-en-Y gastric bypass ondergaan. De clip hieronder, gemaakt door Mayo Clinic, vertelt wat dat inhoudt.

Chirurgen verknutselen de maag en de dunne darm. Het voedsel komt nog maar in een klein deel van de maag, en gaat daarna naar de dunne darm. De rest van de maag blijft zitten waar hij zit, en gaat door met de productie van enzymen en sappen. Die komen alsnog terecht in de dunne darm, zodat ze helpen bij de vertering van voedsel.

De onderzoekers vergeleken de geopereerde mannen met een dozijn gezonde slanke mannen, en een dozijn dikke mannen die niet waren geopereerd. Het resultaat zie je in de tabel hieronder.De testosteronspiegel van de geopereerde mannen was op het niveau van de gezonde mannen. Maar de scores op de International Index of Erectile Function-vragenlijst [IIEF] waren dat niet. De mannen hadden ondanks hun operatie erectieproblemen.


Na maagverkleining stijgt testosteronspiegel, erectiestoornis blijft


"The normalization of some, but not all, preoperative clinical aberrations could underlie the dichotomy between the obviously elevated testosterone levels and the incompletely restored sexual drive and performance", schrijven de Brazilianen. "General health benefitted from gastric bypass, as demonstrated by the robust weight loss and a healthier metabolic profile than comparable nonoperated obese participants.""All these advantages notwithstanding, many participants were still affected by residual obesity, sleep apnea, arterial hypertension, and assorted aberrations of glucose and lipid homeostasis, which could interfere with erectile function."

Bron:
Surg Obes Relat Dis. 2012 Jul 5. [Epub ahead of print].

Meer:
Overgewicht halveert testosteronspiegel in tieners (2-10-2012)
Afvallen maakt dikke mannen mannelijker (6-9-2011)
Dikke buik neutraliseert DHT 02.12.2010