Opgeladen: 13-1-2012
Opgepoetst: 5-11-2015
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding
Translation: After a workout half a litre of milk is enough (9-2-2012)

Na workout is halve liter melk genoeg

Krachtsporters die een liter melk na hun workout drinken herstellen sneller, schreven we een paar jaar geleden. Mag het ook wat minder? Jazeker, zeggen sportwetenschappers van Northumbria University. Een halve liter melk na de workout werkt net zo goed als een hele.

Studie
Jawel, de zuivelindustrie betaalde mee aan het Britse onderzoek, dat is verschenen in de European Journal of Applied Physiology. Maar niet veel.

Volgens het stuk bleef de bijdrage van de Britse Dairy Council beperkt tot a small grant to cover consumable costs. Bovendien is Northumbria geen universiteit waar op de campus de kantoren van de zuivelreuzen staan. Dat schept vertrouwen.

De onderzoekers experimenteerden met 24 jonge mannen van gemiddeld 21 jaar. Die hadden nog nooit eerder met gewichten getraind, en moesten voor hun benen trainen op een leg-extensionmachine. Het accent in de workout lag op eccentrische bewegingen, omdat die de grootste spierschade veroorzaken.

Pal na de training dronken 8 mannen 1000 ml water, [Placebo] 8 mannen dronken 1000 ml melk [1000 ml], en de overige 8 mannen dronken 500 ml melk [500 ml]. De mannen kregen halfvolle melk - van Rock Farm Dairy, als je het precies wilt weten. De samenstelling staat hieronder.

Resultaten
Na workout is halve liter melk genoeg
De dagen na de workout bepaalden de onderzoekers hoeveel spierpijn de mannen in hun benen hadden. De melksuppletie had geen effect.

De onderzoekers bepaalden ook de peak torque - zeg maar: de maximaalkracht - van de proefpersonen. De melksuppletie versnelde het herstel van de peak torque. Het positieve effect van 1000 ml melk was verwaarloosbaar meer dan dat van 500 ml.

In het bloed keken de onderzoekers tenslotte naar de concentratie myoglobine en creatinekinase [CK]. Die eiwitten horen in de spiercel, maar als die is beschadigd komen ze toch in het bloed. Hoe hoger hun concentratie, des te groter is de spierschade. In de proefpersonen die na hun workout melk dronken normaliseerde de concentratie van de eiwitten sneller dan in de placebogroep. De verschillen tussen de 500 ml- en 1000 ml-groep waren echter klein.


Na workout is halve liter melk genoeg


Na workout is halve liter melk genoeg


Na workout is halve liter melk genoeg


Conclusie
Een halve liter melk werkt dus net zo goed als een hele liter, concluderen de onderzoekers.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2012 Sep;112(9):3187-94.

Meer:
Het effect van een liter magere melk na je training (11-6-2010)


Op dieet? Whey voor en na je workout voorkomt spierverlies
Spieren vasthouden tijdens de cutting phase was nog nooit zo eenvoudig.

Vraagtekens bij glycerol in pre-workout-supplementen
U wordt belazerd, meneer de consument.

Kortdurende magnesiumsuppletie vergroot maximaalkracht
En langdurende niet. Raar.