Opgeladen: 13-9-2011
Opgepoetst: 22-10-2015
Opgeborgen in: Bta-Alanine, Aminozuren
Translation: Beta-alanine effective for weeks after end of course (17-10-2011)

Nadat je bent gestopt met slikken is bèta-alanine nog wekenlang werkzaam

Misschien wel twee maanden nadat je je laatste capsule hebt geslikt werpt een kuurtje met het aminozuur bèta-alanine nog zijn vruchten af. Dat ontdekten bewegingswetenschappers uit het Belgische Gent. Hoe beter je reageert op bèta-alanine, hoe langer blijft het supplement actief nadat je met het gebruik ervan bent gestopt.

Effecten van bèta-alanine
De effecten van bèta-alanine lijken op die van creatine. Gebruikers merken dat ze hoog-intensieve inspanningen langer kunnen volhouden. Hoewel suppletie met bèta-alanine, anders dan suppletie met creatine, niet leidt tot kilo's winst, blijkt uit studies wel dat het aminozuur de vetvrije massa [zeg maar: de spiermassa] kan laten toenemen als de vetmassa afneemt.

Steeds meer sporters gebruiken bèta-alanine. Ze profiteren van de toename van de power en de kracht, terwijl hun lichaamsgewicht constant blijft of maar in beperkte mate toeneemt.

Studie

Omdat de Gentenaren wilden weten hoe lang zo'n kuur nog blijft nawerken als je stopt met slikken deden ze een experiment waaraan 20 mannelijke studenten meewerkten. De studenten slikten 5-6 weken elke dag 4.8 gr bèta-alanine of een placebo. Voor, tijdens en de weken na de kuur bepaalden de onderzoekers met proton magnetic resonance spectroscopy de concentratie carnosine in de spieren van de studenten.

Beta-Alanine
In het lichaam plakken cellen bèta-alanine aan het aminozuur histidine en ontstaat het dipeptide carnosine. Carnosine neutraliseert de waterstofionen die vrijkomen als spieren intensief samentrekken. Daardoor stabiliseert carnosine de zuurgraad - het is een buffer - en kunnen spiercellen langer op hoog niveau presteren.

Resultaten
Hieronder verdeelden de onderzoekers de studenten in de bèta-alanine-groep in high- en low-responders. Bij de high-responders nam de carnosine-concentratie toe met gemiddeld 55 procent, bij de low-responders met 15 procent. Bij de high-responders is 9 weken na de suppletieperiode de carnosinespiegel in de spiercellen nog steeds verhoogd, bij de low-responders is die na 6 weken weer normaal.


Nadat je bent gestopt met slikken is bèta-alanine nog wekenlang werkzaam


Als de Gentenaren hun gegevens vergelijken met die van collega-onderzoekers die soortgelijke experimenten hebben gedaan met creatine kunnen ze de figuur van hieronder maken. Carnosine is een stabieler molecuul dan creatine.


Nadat je bent gestopt met slikken is bèta-alanine nog wekenlang werkzaam


Bron:
J Appl Physiol. 2009 Mar;106(3):837-42.

Meer:
Ook een beetje bèta-alanine is effectief (11-9-2011)
Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine (27-7-2011)
Bèta-alanine maakt intervaltraining effectiever (20-6-2010)


Bèta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis
Dierstudie. Voor een humane studie was geen geld.

Bèta-Alanine helpt tegen angst
Nog een dierstudie. Voor een humane studie was geen geld.

Suppletie met bèta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker
Humane studie. Voor zulk onderzoek is natuurlijk altijd wel geld beschikbaar.