30.05.2013

Natriumcitraat maakt duursporters sneller

Natriumcitraat
Natriumcitraat, een zure verbinding die je als E331 wel eens tegenkomt in levensmiddelen, laat doortrainde hardlopers scherpere tijden op de vijfduizend meter neerzetten. Dat blijkt uit een humane studie die Estoonse sportwetenschappers alweer meer dan tien jaar geleden publiceerden in de British Journal of Sports Medicine. De dosis die de onderzoekers uittestten is fors: per kg lichaamsgewicht een halve gr.

Natriumcitraat is een buffer, denken de meeste sportwetenschappers. In het lichaam neutraliseert de verbinding zuur dat vrijkomt bij intensieve beweging waarbij de spiercellen glucose niet verbranden, maar omzetten in melkzuur. Als de concentratie melkzuur hoger wordt dan de spiercellen kunnen hebben stoppen de spiervezels met samentrekken. Tenminste, dat is de theorie. Wetenschappelijke studies bieden geen uitsluitsel. In de ene trial werkt natriumcitraat ergogeen, in de andere niet.

Citraat komt trouwens ook vrij bij de citroenzuurcyclus. Het is niet uitgesloten dat een prestatieverbeterend effect van citraat daarmee iets van doen heeft.

De onderzoekers experimenteerden met 17 studenten van de University of Tartu, die allemaal al gemiddeld 9 jaar aan duursport deden. Drie uur nadat de sporters hadden gegeten dronken ze een 1 l vloeistof, met daarin per kg lichaamsgewicht 500 mg natriumcitraat. Twee uur later renden de studenten 5 km op een treadmill.

De onderzoekers herhaalden de procedure, maar gaven de studenten toen water zonder natriumcitraat.

Je ziet hieronder dat de inname van natriumcitraat de studenten sneller maakte. De placebogroep legde de vijf kilometer af in 1183.8 seconden, de natriumcitraatgroep in 1153.2 seconden.


Natriumcitraat maakt duursporters sneller


De concentratie lactaat steeg minder als de studenten natriumcitraat hadden binnengekregen, vertelt de figuur hieronder. Dat pleit voor de buffertheorie.


Natriumcitraat maakt duursporters sneller


Van de 17 proefpersonen renden er 4 juist langzamer nadat ze natriumcitraat hadden ingenomen. "The efficacy of sodium citrate should be individually tested before its use as an ergogenic aid in competitions", luidt dan ook één van de aanbevelingen van de auteurs.

Bron:
Br J Sports Med. 2003 Dec;37(6):485-9.

Meer:
Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller (29-5-2013)
Duursporters die cashew-apple-sap drinken gaan zuiniger om met hun koolhydraten (18-5-2013)
Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO (27-4-2013)