19.06.2013

Negen kilo vetvrije massa erbij door HMB-ATP-combi

Negen kilo vetvrije massa op je frame slingeren in twaalf weken. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar volgens Amerikaanse bewegingswetenschappers kan het. Als je jezelf in de gym uit de naad traint, en ook nog elke 3 gr HMB Free Acid en 400 mg ATP slikt.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Society of Sports Nutrition presenteerde Ryan Lowery, een Amerikaanse bewegingswetenschapper uit de stal van Jacob Wilson, zijn eerlijk gezegd dramatische resultaten. Zijn poster heette Effects of 12 Weeks of Beta-Hydroxy-Beta-Methylbutyrate Free Acid, Adenosine Triphosphate, or a Combination on Muscle Mass, Strength, and Power in Resistance Trained Individuals.

We zeggen er maar meteen bij dat Lowery's onderzoek is bekostigd door Metabolic Technologies, het bedrijf dat de spierversterkende werking van HMB ontdekte en de patenten op het gebruik van HMB op zijn naam heeft geschreven. MT en de betrokkenen zijn overigens terughoudend geweest in de manier waarop ze de uitkomsten naar buiten hebben gebracht.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen 12 weken intensief trainen met gewichten. Gedurende 2 weken deden de proefpersonen aan geplande overtraining: de onderzoekers hadden in de weken 9 en 10 een overreaching cycle met een hoog trainingsvolume ingepland. De laatste 2 weken van het experiment deden de proefpersonen het betrekkelijk rustig aan.

De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in 4 groepen. Proefpersonen in de placebogroep kregen nepsupplementen, proefpersonen in de HMB-groep slikten dagelijks 3 gr HMB Free Acid - een product van Metabolic Technologies. De proefpersonen in de ATP-groep kregen dagelijks 400 mg Peak ATP van TSI, een gepatenteerd ge-encapsuleerd preparaat met ATP.

De maximaalkracht nam af in de placebogroep, maar steeg in de suppletiegroepen. Vooral de deelnemers die zowel HMB Free Acid als ATP gebruikten werden sterker.


Negen kilo vetvrije massa erbij door HMB-ATP-combi


Negen kilo vetvrije massa erbij door HMB-ATP-combi


Met DXA-technologie zagen de onderzoekers dat de deelnemers in placebogroep in de 12 weken 2.1 kg lean body mass opbouwden. Bij de deelnemers in de HMB Free Acid-groep was dat 7.4 kg, in de ATP-groep 4.0 kg en in de HMB Free Acid+ATP-groep maar liefst 8.5 kg. Alsjeblieft. Bijna negen kilo vetvrije massa. Hoe is het mogelijk?

Nou - misschien omdat de gecombineerde suppletie de spierschade door de zware krachttraining fors verminderde. De concentratie creatine-kinase, een merker voor spierschade, nam beduidend minder toe in de HMB-ATP-groep dan in de placebogroep.

Negen kilo vetvrije massa erbij door HMB-ATP-combi


Negen kilo vetvrije massa erbij door HMB-ATP-combi
Nou is het meten van de lichaamssamenstelling met DXA een kunst apart. Als je dat laat doen door een snotneuzige student of aio in plaats van door een ervaren technicus, dan zullen de uitkomsten vaker niet dan wel kloppen. Maar dan nog is 8.5 kg vetvrije massa erbij ongelofelijk.

De onderzoekers vermoeden dat de HMB-ATP-combi krachtsporters in staat stelt om hun spieren via hun training een sterke groeiprikkel te geven, zonder dat die training meer spierweefsel afbreekt dan het lichaam kan opbouwen. "The combination of ATP and HMB showed synergistic effects and seems to be a supplement extremely useful to those pushing their limits", zegt co-auteur Ralf Jäger van Increnovo [increnovo.com] in een interview met NutraIngredients.com. [nutraingredients-usa.com 14-Jun-2013]

Mocht je gaan experimenteren met ATP en HMB, dan heeft Jäger nog een tip voor je. Er zijn aanwijzingen dat creatine en HMB elkaars werking op de spiermassa versterken, en uit deze studie blijkt dat ATP en HMB elkaars werking versterken. Misschien kunnen krachtsporters nog meer progressie maken met een stack van creatine, HMB en ATP...

Bron:
Poster Presentation at the International Society of Sports Nutrition Annual Conference, 2013. Effects of 12 Weeks of Beta-Hydroxy-Beta-Methylbutyrate Free Acid, Adenosine Triphosphate, or a Combination on Muscle Mass, Strength, and Power in Resistance Trained Individuals. R.P. Lowery, J. Joy, J.A. Rathmacher, S.M. Baier, J.C. Fuller, R. Jäger, S.M.C. Wilson, J.M Wilson.

Meer:
ATP-suppletie maakt energiehuishouding spiercel zuiniger (26-3-2013)
Supplement met ATP voor meer spierkracht (20-6-2011)
De spierversterkende werking van een infuus met ATP (18-4-2004)