Opgeladen: 7-6-2016
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Vitamine B, Langer leven door suppletie
Translation: Nicotinamide riboside extends life expectancy and rejuvenates muscles (9-9-2016)

Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren

Op boards en fora kun je berichten lezen van bodybuilders en fitnessfanaten die experimenteren met doses tot 500 milligram nicotinamide-riboside per dag. Vooral de veertigplussers rapporteren opmerkelijke resultaten. Ze herstellen sneller van hun trainingen. Het is alsof de suppletie hun spieren verjongt, schrijven ze. En volgens een dierstudie, die Zwitserse onderzoekers binnenkort publiceren in Science, zou dat wel eens kunnen kloppen.

Nicotinamide-riboside
Nicotinamide-riboside is een analoog van vitamine B3, die in cellen cruciale enzymen helpt functioneren. Het is een precursor van het enzym NAD+. Omdat a. de concentratie NAD+ in cellen afneemt als we verouderen en b. de enzymen die NAD+ nodig hebben betrokken zijn bij reparatieprocessen van de mitochondria is nicotinamide-riboside een interessant antiverouderingsmiddel.

Een onderzoeker die baanbrekend werk heeft gedaan op het gebied van de verouderingsremmende eigenschappen van nicotinamide-riboside is David Sinclair. In de clip hieronder legt hij uit waarom nicotinamide-riboside zo veelbelovend is.Studie

De onderzoekers gaven jonge [Young] en jongbejaarde muizen [AGED] per kilogram lichaamsgewicht 400 milligram nicotinamide-riboside per dag [NR]. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 3-4 gram nicotinamide-riboside per dag. Dat is wel errug hoog, en misschien te hoog. Nogmaals, op het web rapporteren gebruikers goede resultaten met een doses van enkele honderden milligrammen per dag.

Muizen in controlegroepen kregen geen nicotinamide-riboside [CD].

Resultaten
Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren
De suppletie verlengde de levensduur van de proefdieren, zie je hiernaast.

De suppletie verhoogde niet alleen de concentratie nicotinamide-riboside in de spieren, maar ook de hoeveelheid stamcellen. Toen de muizen op leeftijd waren, waren ze sterker als ze nicotinamide-riboside hadden gekregen.


Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren


Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren
Hoe nicotinamide-riboside de levensduur verlengt en de spieren verjongt vertelt de figuur hieronder. In de cellen verhoogt de suppletie onder meer de activiteit van gen dat codeert voor onder meer ATP-dependent Clp protease proteolytic subunit [CLPP] [Ruimtelijke structuurformule hiernaast].

CLPP repareert kapotte eiwitten in de mitochondria. CLPP heeft trouwen magnesium en ATP nodig om te functioneren. Het zou dus zomaar kunnen dat suppletie met nicotinamide-riboside meer vruchten afwerpt in combinatie met magnesium en creatine, zo vermoeden wij.

De onderzoekers zelf vinden vooral het effect interessant op de genen die coderen voor prohibitins [PHB en PHB2]. Prohibitins zijn enzymen waarmee de cel de mitochondria verzoekt om reparaties uit te voeren.


Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren


Conclusie
"Our results demonstrate that the depression of prohibitin signaling, leading to mitochondrial dysfunction, can be reversed in aging using a nutritional intervention to boost NAD+ concentrations in stem cells, and suggest that NAD+ repletion may be revealed as an attractive strategy for improving mammalian lifespan", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Science. 2016 Apr 28. pii: aaf2693. [Epub ahead of print].

Meer:
Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside (22-5-2016)


Ginkgo's anabole werking in verouderende spieren
Dierstudie.

Dierstudie: hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel
Een flavonoid dat van nature voorkomt in citrusvruchten stimuleert de ontwikkeling en het herstel van spierweefsel.

Dierstudie: olijfolie goed voor (oude) spieren
Een dieet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren houdt op hogere leeftijd spieren beter gezond en sterk dan een dieet met veel verzadigde vetzuren.