10.11.2014

Nicotine beschermt tegen artrose

Nicotine, het verslavende en vaatverwijdende stimulantium in tabak, beschermt tegen artrose. Die conclusie trekken epidemiologen uit Singapore uit een onderzoek onder meer dan zestiguizend mannen en vrouwen. In dat onderzoek hadden rokers beduidend minder kans op artrose dan niet-rokers. Hoe meer nicotine ze binnenkregen, des te sterker was het effect.

Nicotine-analogen

Nicotine beschermt tegen artrose
Roken is zo ongeveer de ongezondste leefgewoonte die je kunt hebben, en dus benadrukken de onderzoekers dat ze niet willen suggereren dat rokers maar moeten doorgaan met roken. Maar ze denken wel dat reumatologen eens serieus moeten gaan kijken naar nicotine [hierboven], en dan vooral naar zijn analogen.

Daarvan zitten er twee in onze voeding: nicotinezuur en nicotinamine. Beide stoffen vallen onder de noemer van vitamine B3.


Nicotine beschermt tegen artroseArtrose
Bij artrose verdwijnt het kraakbeen uit de gewrichten. Dat kan gebeuren als gevolg van een slijtageproces door overbelasting, maar waarschijnlijk is er ook sprake van een ziekte die de kraakbeenstructuren aantast.

Nicotine beschermt tegen artrose
Epidemiologen stuitten al vaker op de beschermende werking van roken tegen artrose. [Arthritis Rheum. 2011 Aug;63(8):2523-30.] Volgens in vitro-onderzoek stimuleert nicotine de aanmaak van collageen door chondrocyten. [Osteoarthritis Cartilage. 2005 Oct;13(10):942-3.] [Mol Cell Biochem. 2012 Jan;359(1-2):263-9.]

Studie
De epidemiologen volgden een groep van 63.257 mannen en vrouwen van 45-74 jaar een kleine vijftien jaar, en hielden bij wie van hen een synthetisch kniegewricht kreeg.

In rijke landen is het implanteren van nieuwe gewrichten het laatste wat artsen voor artrosepatiënten kunnen doen. Artsen stellen de implantatie zo lang mogelijk uit, omdat kunstgewrichten ongeveer 15 jaar meegaan. Als het kunstgewricht het opgeeft, is het inbrengen van een nieuw gewricht niet meer mogelijk.

Nicotine beschermt tegen artrose
Je ziet hieronder dat roken de kans op een kunstknie verminderde. Rokers zijn lichter dan niet-rokers, en overgewicht verhoogt de kans op artrose. Toch verklaarde het geringere lichaamsgewicht van de rokers niet de beschermende werking van het roken: de onderzoekers vonden die beschermende werking bij zowel lichte als zware studiedeelnemers.


Nicotine beschermt tegen artroseConclusie
"While we certainly do not advocate smoking as a means of preventing onset or progression of osteoarthritis, our observation have practical implications in understanding the biological effect of nicotine present in cigarette smoke on chondrocytes", schrijven de onderzoekers. "More importantly, the development of chemo-preventive agents from nicotine analogs may provide an effective means to reduce the progression and lessen the burden of severe knee osteoarthritis."

Bron:
Osteoarthritis Cartilage. 2014 Jun;22(6):764-70.

Meer:
Passievrucht stimuleert aanmaak collageen (18-10-2013)
Hardlopen verlaagt de kans op osteoartritis - maar misschien niet bij jou (2-8-2013)
Krachttraining en creatine verzachten osteoartritis (20-4-2013)