10.09.2014

Nieren kapot na 3 maanden N.O.-Xplode

Een Amerikaanse man van 26 jaar, die fanatiek trainde met gewichten en daarbij het bodybuildingsupplement N.O.-Xplode gebruikte, heeft waarschijnlijk daardoor een serieuze nierbeschadiging opgelopen. Zijn arts publiceerde een artikel over het verontrustende geval in de Journal of the American Board of Family Medicine.

N.O.-Xplode

Nieren kapot na 3 maanden N.O.-Xplode
N.O.-Xplode is een NO-booster. De belangrijkste bestanddelen van NO-boosters zijn aminozuren die in het lichaam fungeren als precursoren van stikstofmonoxide, zoals de aminozuren L-arginine en L-citrulline. Volgens een helemaal niet zo onwaarschijnlijke theorie groeien getrainde spieren sneller naarmate er meer stikstofmonoxide in het spierweefsel aanwezig is. Bovendien kan een toename van de hoeveelheid stikstofmonoxide tijdens de training het prestatieniveau verhogen.


Nieren kapot na 3 maanden N.O.-Xplode


In N.O.-Explode zitten behalve aminozuren creatine-analogen, vitamines en snel opneembare koolhydraten.

Ziek
Een Amerikaanse soldaat die 3 maanden N.O.-Xplode had gebruikt volgens de aanwijzingen op het label - 3 keer per trainingsdag een portie van 20 gr, 1 portie op rustdagen - meldde zich bij een ziekenhuis omdat zijn urine paars van kleur was geworden. Hij was bovendien misselijk en had pijn in zijn flank. Voor de rest was hij gezond.


Nieren kapot na 3 maanden N.O.-Xplode


In het bloed van de man vonden de artsen aanwijzingen dat zijn nieren niet meer goed werkten. Zijn creatinine-spiegel was 9.45 mg/dl. Dat is ongeveer 8 keer te hoog. Na de opname steeg de creatininespiegel verder tot 10.64 mg/dl.

Hoewel de man via zijn supplement creatine binnenkreeg, en daardoor dus een verhoogde creatinine-spiegel kon verwachten, vonden de artsen een creatinine-waarde van bijna 11 wel erg hoog.

Herstel
De artsen namen een monster van de nieren van de soldaat, en ontdekten dat er stukjes waren afgestorven. De nieren waren ontstoken, vermoedden ze. De artsen gaven de man daarom ontstekingsremmende corticosteroïden. Daardoor, en doordat de man stopte met het supplement, verbeterde de werking van zijn nieren binnen enkele dagen. Op de zesde dag na zijn opname was de hoeveelheid creatinine in zijn bloed gezakt tot 2.1 mg/dl, en nog eens 3 dagen later tot 1.07 mg/dl.

Conclusie
De artsen weten niet precies waardoor hun patiënt ziek werd. "Perhaps this case of renal failure was due to long-term creatine supplementation in the form of N.O.-Xplode, or perhaps it was caused by one of the many other ingredients in the dietary supplement's proprietary blend, a patient-specific drug metabolism problem, or an underlying predisposition to renal dysfunction", schrijven ze.

"Ultimately, the unknowns involved in this case make it impossible to know exactly why the patient developed renal failure, but they do demonstrate the deep-rooted problems with dietary supplement use. As is common, the patient had not consulted a health care provider before initiating use of this dietary supplement, and information regarding the exact amount of each ingredient, including creatine, contained in the proprietary blend are not available, making deduction of the pathophysiology of organ dysfunction and comparison to previous cases difficult."

"Most important, the lack of safety assurance data makes it difficult to determine whether this is likely to happen to other patients."

Rare zaak. Morgen meer.

Bron:
J Am Board Fam Med. 2014 Jul-Aug;27(4):565-9.

Meer:
Drie bodybuilders in ziekenhuis door NO-boosters (30-4-2014)