25.04.2012

Niet alle Red Yeast Rice-supplementen zijn effectief en veilig

In de helft van de supplementen met Red Yeast Rice-extract zitten zoveel natuurlijke statines dat je kunt verwachten dat ze de cholesterolspiegel verbeteren. Tegelijkertijd bevat een derde van alle Red Yeast Rice een schimmelgif dat de nieren kan beschadigen. Cardiologen van de University of Pennsylvania ontdekten dat niet alle supplementenmakers even zorgvuldig te werk gaan.

Red Yeast Rice
Supplementen met Red Yeast Rice-extract liggen in elke drogist. Ze verlagen de cholesterolspiegel. In de supplementen zitten monacolins. Eentje daarvan, monacolin K, is in synthetische vorm op de markt als het statine lovastin. Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever, en verlagen de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in het bloed.

Studie
De onderzoekers bestudeerden de effecten van een Red Yeast Rice-supplement in mensen met een verhoogde cholesterolspiegel die verkeerd reageren op farmacologische statines. [Ann Intern Med. 2009 Jun 16;150(12):830-9, W147-9.] [Am J Cardiol. 2010 Jan 15;105(2):198-204.] Die experimenten verliepen succesvol. Toediening van meerdere monacolins in Red Yeast Rice veroorzaakt kennelijk minder bijwerkingen dan toediening van een enkele statine in een hoge dosis, en heeft toch effect.

In een andere studie ontdekten de onderzoekers dat een gecombineerde aanpak van Red Yeast Rice-supplementen, visoliecapsules en een verbetering van de leefstijl in mensen met een te hoge cholesterolspiegel evenveel effect heeft als de reguliere farmacologische aanpak. [Mayo Clin Proc. 2008 Jul;83(7):758-64.]

Monacolin K
Dat klinkt goed, maar er is een probleem. Toen de onderzoekers 12 supplementen kochten en analyseerden, ontdekten ze dat de hoeveelheid actieve stof flink varieerde. Lovastin of monacolin K [structuurformule linksonder] is effectief in een dosis van enkele tientallen milligrammen per dag. Cardiologen gebruiken doses tot 80 mg per dag. In de tabel hieronder, die vertelt hoeveel mg monacolins gebruikers per dag binnenkrijgen als ze zich houden aan de aanbevolen dosering, zie je dat ongeveer de helft van de Red Yeast Rice-supplementen genoeg actieve stof bevat.

Citrinin
De onderzoekers vonden in sommige Red Yeast Rice-supplementen ook het schimmelgif citrinin [structuurformule rechtsonder].


Niet alle Red Yeast Rice-supplementen zijn effectief en veilig


Niet alle Red Yeast Rice-supplementen zijn effectief en veilig


Citrinin, dat trouwens ook wel eens in kaas en graanproducten zit, beschadigt in hoge concentraties de nieren van proefdieren. Het is niet duidelijk bij welke inname dat bij mensen gebeurt. Volgens de EFSA is een dagelijkse inname van 0.2 microgram per dag per kg lichaamsgewicht gegarandeerd veilig, maar dat is een extreem voorzichtige inschatting. [EFSA Journal 2012;10(3):2605.] Ondanks die slagen om de arm maken de onderzoekers zich toch zorgen over de dertig procent van de Red Yeast Rice-supplementen waarin ze het schimmelgif hebben gevonden. Consumenten kunnen levensmiddelen met hoge concentraties citrinin beter mijden, vinden ze.

Namen
De onderzoekers vertellen niet in welke supplementen ze welke waarden hebben gevonden.

Ook het Amerikaanse ConsumerLab analyseerde een paar jaar geleden een dozijn Red Yeast Rice-producten. Die analyses bevestigen de bevindingen van de cardiologen van de University of Pennsylvania. [consumerlab.com 8/15/14] [naturalproductsinsider.com July 1, 2008] ConsumerLab noemde wel namen.

Bron:
Arch Intern Med. 2010 Oct 25;170(19):1722-7.