30.10.2012

Je kunt niet trainen? Blijven gebruiken, die BCAA's...

Je kunt niet trainen? Blijven gebruiken, die BCAA's...
Krachtsporters die om wat voor reden dan ook een paar weken niet kunnen trainen verminderen hun spierafbraak als ze BCAA's gebruiken. Dat blijkt uit een dierstudie die Japanse onderzoekers van Kobe University onlangs publiceerden in Nutrition Research. Volgens de Japanners remmen BCAA's katabole processen in inactieve spieren.

Inactieve spieren breken zo snel af dat ruimtereizen een zware wissel trekken op kosmonauten, en gedwongen bedrust herstellende patiënten extra problemen kan bezorgen. Om die reden zoeken wetenschappers naarstig naar manieren waarop artsen via voeding spierafbraak door inactiviteit kunnen voorkomen. Ze boekten in het verleden enig succes met creatine en leucine.

In veel van die studies gebruiken onderzoekers ratten die hun achterpoten tijdelijk niet meer kunnen gebruiken [HS]. Hoe die beesten er ongeveer uitzien zie je bovenaan de pagina. Ratten in een controlegroep konden hun achterpoten wel gewoon blijven gebruiken [Control].

De helft van de dieren in zowel de controlegroep als de HS-groep kreeg dagelijks per kg lichaamsgewicht 600 mg BCAA's toegediend. De onderzoekers gebruikten overigens BCAA's van Ajinomoto. Een humaan equivalent van de gebruikte dosis is 100 mg BCAA's per kg lichaamsgewicht. Weeg je 90 kg, dan komt dat neer op 9 gr per dag.

Je ziet hieronder dat BCAA's niet konden verhinderen dat inactiviteit de soleus-spier afbrak, maar dat de toediening wel die afbraak verzachtte. Daaronder zie je dat BCAA-suppletie de afname van de grootte van de spiercellen verminderde.


Je kunt niet trainen? Blijven gebruiken, die BCAA's...


Je kunt niet trainen? Blijven gebruiken, die BCAA's...


Je kunt niet trainen? Blijven gebruiken, die BCAA's...


De figuur hierboven verklapt het werkingsmechanisme van BCAA-suppletie op moleculair niveau. De aminozuren verminderden de aanmaak van katabole eiwitten als atrogin-1 and MuRF1.

"In conclusion, BCAA protected against soleus muscle atrophy induced by hindlimb suspension and decreased atrogin-1 and MuRF1 protein levels, suggesting the possibility that BCAA protects against muscle atrophy, at least in part, via the inhibition of the Ub-proteasome pathway", schrijven de onderzoekers. "Oral BCAA administration appears to have the potential to protect against immobilization or microgravity-induced muscle atrophy."

Bron:
Nutr Res. 2012 Sep;32(9):676-83.

Meer:
Zie je wel! BCAA's zijn antikatabool (2-12-2011)
Beetje BCAA's en L-arginine voorkomt spierafbraak door cardio (15-2-2011)
Zwemtraining breekt minder spieren af door BCAA's (1-1-2011)