Opgepoetst: 6-8-2021
Opgeladen: 12-1-2011
Opgeborgen in: Carotenoïden, Aantrekkelijkheid, Psychologie
Translation: Carotenoids not sunbeds make you more attractive (27-1-2011)

Niet liggen onder zonnebank, maar voeding met veel carotenoïden maakt je aantrekkelijker

Of je nu een lichte of gekleurde huid hebt, je bent aantrekkelijker naarmate je meer carotenoïden binnenkrijgt. De hoeveelheid melanine, een donker pigment dat ontstaat onder invloed van zonlicht, speelt daarentegen geen rol. Dat schreven Schotse psychologen, verbonden aan de University of St Andrews, in Evolution and Human Behavior.


Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker


Carotenoïden

De meeste carotenoïden die we binnenkrijgen komen uit planten. Die maken ze aan als bescherming tegen zonlicht. De carotenoïde bètacaroteen is een - niet erg effectieve - precursor van vitamine A, carotenoïden als lycopeen en luteïne beschermen de prostaat en de ogen, en praktisch alle carotenoïden beschermen de huid.

Je kunt aan de kleur van een huid zien of iemand veel carotenoïden binnenkrijgt, ontdekten de onderzoekers. Hoe meer porties groenten en fruit hun proefpersonen aten, des te geler was hun huid. Toen de psychologen hun proefpersonen 8 weken elke dag 15 mg bètacaroteen lieten slikken, zagen ze bovendien dat hun huidskleur vergeelde.


Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker


Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker


Aantrekkelijker
We vinden de huid van iemand met een hoge inname van carotenoïden gezond en aantrekkelijk, ontdekten de psychologen. Dat ontdekten de onderzoekers toen ze een groep proefpersonen lieten spelen met een computerprogramma dat de huidskleur van gefotografeerde personen kon 'verbruinen' en 'vergelen'. De proefpersonen moesten de foto's zo aantrekkelijk mogelijk maken.

Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker


Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker

De proefpersonen 'vergeelden' de foto's, maar 'verbruinden' die niet. Niet het pigment melanine, dat een menselijke huid donker maakt, maar de carotenoïden in groenten en fruit maken een huid mooi.

De onderzoekers deden proeven met Britse proefpersonen, die de gezichten van blanke mensen konden veranderen, en met Zuid-Afrikanen, die de gezichten van gekleurde mensen konden veranderen. Ook de Zuid-Afrikanen 'verbruinden' gezichten niet, en 'verblankten' ze evenmin, maar 'vergeelden' ze wel.

Verklaring
De psychologen denken dat melanine ons geen informatie over iemands gezondheid geeft. Een huid met veel melanine is weliswaar beschermd tegen UV-licht, maar maakt ook weinig vitamine D aan. Daarom zijn we niet genetisch geprogrammeerd om een gebruinde huid mooi te vinden. Een huid vol carotenoïden geeft wel zinnige informatie over iemands gezondheid - en dus vinden we die wel mooi.


Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker


Conclusie
De beste manier om je huid aantrekkelijker te maken is meer groenten en fruit te eten. Mocht je supplementen willen gaan gebruiken, neem dan geen producten met hoge concentraties bètacaroteen. In rokers en mensen die met asbest in aanraking komen verhogen die de kans op kanker. Er zijn betere supplementen op de markt, met hoge concentraties van meerdere soorten carotenoïden.

"Young women's decisions to eat fruit and vegetables are significantly motivated by a belief that it will improve their appearance", schrijven de psychologen.

"Our study linking skin carotenoid coloration to healthy appearance may therefore provide a powerful message for promoting healthy eating, increasing fruit and vegetable intake towards widely missed government recommendations (5-13 portions)."

Bron:
Evolution and Human Behavior, Volume 32, Issue 3, May 2011, Pages 216-27.

Meer:
Astaxanthine (een carotenoid), een supplement tegen rimpels (2-11-2020)
Tomatenpuree houdt de huid jong (29-4-2008)


Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker Phytochemicalien in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie Dit is het verschil tussen biologische en reguliere paprika's

Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker
Metastudie uit 2005.

Fytochemicaliën in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie
In rode, oranje en donkergroene groenten en fruitsoorten zitten stoffen die de hersenen kunnen beschermen tegen verouderingsprocessen, en mogelijk dementie helpen voorkomen.

Dit is het verschil tussen biologische en reguliere paprika's
Biologisch verbouwde paprika's bevatten een beetje meer vitamine C, carotenoïden en fenolen dan reguliere paprika's.