22.04.2011

Een nieuw prohormoon: Delta-2

Een paar maanden geleden lanceerde supplementenmaker Androgenetx een nieuw prohormoon. Het heet Delta-2, en de actieve stof in het product lijkt op het designer-anabool madol. U welbekend. Wat voor stof is 5-alpha-androst-2-ene-17-one precies?

5Alpha-Androst-2-Ene-17-One"
In Delta-2 zit het steroid dat je hiernaast ziet. Chemici noemen het 5-alpha-androst-2-ene-17-one of delta-2-androst-17-one. Het steroid ontstaat in menselijke darmen als micro-organismen natuurlijke testosteron-analogen omzetten. [J Steroid Biochem Mol Biol. 1997 Sep-Oct;63(1-3):81-9.] Biologen hebben 5-alpha-androst-2-ene-17-one ook in olifanten gevonden. [Reproduction. 2001 Mar;121(3):475-84.] Anders dan het lemma over 5-alpha-androst-2-ene-17-one op Wikipedia vermeldt is het excentrieke steroid nog niet in menselijke urine gevonden. De studie die Wikipedia daarover aanhaalt [Steroids. 2000 Feb;65(2):98-102.] rept met geen woord over 5-alpha-androst-2-ene-17-one.


Nieuw prohormoon: Delta-2


Whatever.

Als je aan de rechterkant van het molecuul in Delta-2, op de plek van de 17-ketongroep, een 17-beta-hydroxylgroep en een 17-alpha-methylgroep denkt, dan krijg je madol of DMT: het designer-anabool uit de Balco-affaire dat later opdook als actieve stof in designersupplementen als Pheraplex.

Julius Vida publiceerde in de laten jaren zestig Androgens and Anabolic Agents. Dat is een standaardwerk waarin Vida honderden anabolen in dierproeven bestudeerde op identieke manier. Daarbij zat ook een stof die sprekend lijkt op 5-alpha-androst-2-ene-17-one. En die is, als je hem injecteert tenminste, behoorlijk actief.


Nieuw prohormoon: Delta-2


Volgens Androgenetx is 5alpha-androst-2-ene-17-one een "naturally occurring DHEA metabolite". We vragen ons af of dat klopt. Maar of 5alpha-androst-2-ene-17-one nu wel of geen DHEA-metaboliet is, qua werking lijkt hij er niet op. Hieronder zie je wat Vida over DHEA te melden heeft.


Nieuw prohormoon: Delta-2


Oraal doet 5-alpha-androst-2-ene-17-b-ol niets. Dat komt waarschijnlijk omdat hij niet oplost in water en de dunne darm hem dus niet kan opnemen. Maar de analoog die in Delta-2 zit lost wel op, en wordt dus wel degelijk opgenomen.

De werkzaamheid van Delta-2 valt of staat bij de opname van 5alpha-androst-2-ene-17-one, en bij de omzetting ervan in 5alpha-androst-2-ene-17-beta-ol. Anabole steroidhormonen hebben nu eenmaal een 17beta-hydroxylgroep nodig om te interacteren met de androgeenreceptor. Niet verwonderlijke vertellen gebruikers in logs dat ze doseringen gebruiken van enkele honderden milligrammen 5alpha-androst-2-ene-17-one per dag. [bodybuildingdungeon.com 02-09-2011] Hun ervaringen bevestigen de indruk die je krijgt van Vida's gegevens: Delta-2 is niet vergelijken met met milde DHEA. Ongetwijfeld bouw spieren en kracht met Delta-2 op - en ongetwijfeld zijn er bijwerkingen.

In een capsule Delta-2 zit ook een fikse hoeveelheid van het flavonoid naringenin. Die blokkeert een enzym dat veel anabolen neutraliseert. Daardoor verbetert de bio-beschikbaarheid van 5alpha-androst-2-ene-17-one. Onderzoekers van Organon ontdekten jaren geleden dat je Andriol beter opneemt als je de capsules inneemt bij een maaltijd met een beetje vet. Zou die truc ook werken bij Delta-2?

Bron:
androgenetx.blogspot.com. [Offline]