16.11.2012

NO-boosters zijn myostatinremmers

Bodybuildingsupplementen die in de spieren de concentratie van stikstofmonoxide - kortweg: NO - verhogen zijn waarschijnlijk ook myostatinremmers. Dat blijkt uit een reageerbuisstudie van het Stem Cell Research Institute in Milaan, die in 2006 verscheen in de Journal of Cell Biology.

NO-boosters zouden volgens fundamenteel onderzoek moeten werken. Stikstofmonoxide, blijkt uit talloze studies, is een belangrijke factor bij spiervergroting. Studies waarin onderzoekers krachtsporters stikstofmonoxide-boosters geven verlopen echter net zo vaak positief als negatief. Kennelijk zien de toegepaste wetenschappers een factor over het hoofd.

In de Italiaanse studie waarover dit stukje gaat haalden de onderzoekers spiercellen uit embryo's van muizen, en behandelden die in reageerbuizen met DETA-NO, een NO-donor, en L-NAME, een verbinding die de vorming van NO juist afremt.

De onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan de NO-donor satellietcellen - jonge spiercellen die nog geen deel uitmaken van van spiervezels - prikkelde om zich in te passen in de spiervezels. DETA-NO verhoogde de fusion-index van de cellen, L-NAME remde hem af.

NT = niet-behandelde cellen.


NO-boosters zijn myostatinremmers


NO-boosters zijn myostatinremmers


De NO-booster werkte via het cellulaire boodschappermolecuul cGMP, ontdekten de Italianen. Schakelden ze cGMP uit met de remmer ODQ, dan deed DETA-NO niets. Voegden ze 8Br-cGMP toe, een stof die de werking van cGMP imiteert, dan werd het effect van de NO-donor op de spiercellen juist groter.

De figuren hieronder laten iets zien van de manier waarop de NO-donor werkt: de stof verhoogt in verschillende soorten spiercellen de aanmaak van follistatin, en remt zo de aanmaak van myostatin.


NO-boosters zijn myostatinremmers


Reageerbuisstudies zijn moeilijk te extrapoleren naar de praktijk, maar omdat wij niet worden gehinderd door veel kennis van zaken doen wij dat toch maar wel. De concentratie van cGMP in het lichaam wordt waarschijnlijk hoger naarmate je meer verbinden als cyanidin-3-O-beta-glucoside, malvidin-3-O-beta-glucoside, chlorogenic acid, ginkgetin en misschien ook wel curcumin binnenkrijgt. Die verbindingen zitten in respectievelijk kersen en bessen, druiven, koffie, ginkgo en kurkuma. [J Nutr. 2012 Jun;142(6):1033-7.] [J Agric Food Chem. 2005 Mar 23;53(6):1960-5.] [Blood Coagul Fibrinolysis. 2012 Oct;23(7):629-35.] [Planta Med. 2006 Apr;72(5):468-70.] [Vascul Pharmacol. 2007 Jul;47(1):25-30.]

Als je zulke stoffen combineert met een NO-donor, dan zou die best wel eens beter kunnen werken. En als je dan toch aan het stacken bent: ook creatine is een myostatinremmer...

Bron:
J Cell Biol. 2006 Jan 16;172(2):233-44.

Meer:
NO-donor verhoogt bij ouderen anabolisme na maaltijd (5-10-2011)
Piceatannol in rabarber is NO-booster (27-12-2010)
Glycine-Propionyl-L-Carnitine als NO-booster (26-8-2010)