17.10.2014

Nog een dierstudie: meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker

Als je ratten voer geeft met veel vet, dan bepaalt het type vet hoe de lichaamssamenstelling van de dieren verandert. Hoe meer van het meervoudig onverzadigde vetzuur linolzuur de dieren binnenkrijgen, des te minder lichaamsvet bouwen ze op. Wij herlazen een Japanse dierstudie die onderzoekers van Kagawa University publiceerden in 2002.

Studie
De onderzoekers gaven mannelijke ratten gedurende 8 weken voer dat per kg voor een kwart uit vet bestond. De onderzoekers verdeelden hun ratten in drie groepen. De ene groep kreeg voer waarin dat vet bestond uit vet uit rundvlees [Beef tallow], een tweede groep kreeg voer met soja-olie [Soy bean oil] en een derde groep voer met saffloerolie [Safflower oil].

Saffloerolie bevat veel van het meervoudig onverzadigde n-6-vetzuur linolzuur [linoleic acid]. De soja-olie die de onderzoekers gebruikten bevatte behalve linolzuur ook het plantaardige n-3-vetzuur alpha-linoleic acid.

Toen de acht weken voorbij waren bepaalden de Japanners de lichaamssamenstelling van de dieren. Ze ontdekten dat ratten die voer met een plantaardige olie als vetbron hadden gekregen even veel spieren hadden opgebouwd als de ratten in de andere groep. Tegelijkertijd had de plantaardige olie de opbouw van de vetmassa echter afgeremd.


Nog een dierstudie: meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker


Nog een dierstudie: meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker


De onderzoekers bepaalden in het karkas van de ratten de concentratie van de verzadigde vetzuren stearic acid en palmitic acid, het enkelvoudig onverzadigde vetzuur oleic acid en linoleic acid. Naarmate ze meer van dat laatstgenoemde vetzuur terugvonden, was het vetpercentage van de ratten lager.

Binnenkort meer.

Bron:
Asia Pac J Clin Nutr. 2002;11(4):302-8.

Meer:
Meervoudig onverzadigde vetzuren maken slanker en gespierder (17-10-2014)
Dierstudies: slanker en gespierder door n-6-vetzuren (16-10-2014)
Aankomen? Het type vet in je dieet bepaalt mee hoeveel spiermassa je opbouwt (12-10-2014)