31.10.2012

Nog meer meldingen van leverschade door Herbalife

Nog meer meldingen van leverschade door Herbalife
In 2007 schreef dit webmagazijn al over meldingen van leverschade bij gebruikers van Herbalifeproducten. Volgens onderzoekers van de Universidad de Oviedo in Spanje is er nog steeds iets mis met Herbalife. De Spanjaarden analyseerden data van de Pharmacovigilance Centres, en ontdekten twintig gevallen van leverschade bij Herbalife-consumenten.

De Spanjaarden refereren in hun artikel aan de gevallen die in 2007 bekend werden en aan meldingen die daarna in de literatuur opdoken. Zoals het geval van hepatitis bij een 63-jarige Argentijnse vrouw die producten van Herbalife gebruikte, [Acta Gastroenterol Latinoam. 2008 Dec;38(4):274-7.] of de gevallen die IJslandse onderzoekers rapporteerden in 2010. [Laeknabladid. 2010 Mar;96(3):167-72.]

In de literatuur, zo zeggen de Spanjaarden, zijn in totaal 30 gevallen van leverschade bij Herbalife-consumenten beschreven. Toen zijzelf in de Spaanse farmacologische databanken doken vonden ze er nog eens 20. De teller staat nu dus op 50.

De onderzoekers bestudeerden de periode van 2003 tot 2010.

In 15 van de 20 gevallen gebruikten de patiënten geen medicijnen, en was er dus geen sprake van een mogelijke interactie van Herbalife-producten met andere middelen waardoor leverschade zou kunnen ontstaan.


Nog meer meldingen van leverschade door Herbalife


In 9 gevallen vonden de onderzoekers door artsen verichtte metingen van het enzym ALT tijdens het gebruik van de producten en daarna [linksonder]. ALT is een merker van leverschade. Hoe hoger de ALT-spiegel is, des te slechter is de lever er aan toe. Het stoppen met de Herbalifeproducten verbeterde de conditie van de lever.


Nog meer meldingen van leverschade door Herbalife


In 2 gevallen hervatten de patiënten daarna het gebruik van de producten. Je ziet rechtsboven hoe hun ALT-spiegel weer steeg, en weer zakte toen de patiënten het gebruik staakten.

De onderzoekers weten niet welke Herbalifeproducten de leverschade veroorzaken. Veel van de patiënten gebruikten Rose Ox - een supplement met extracten van kurkuma, rozemarijn en kruidnagel - en de eiwitshake Formule 1, maar er waren ook patiënten die die producten niet gebruikten.

Voor de Spanjaarden is de zaak echter duidelijk. "Our results emphasize the need to establish further regulatory measures", schrijven ze.

Enkele maanden na het verschijnen van de Spaanse studie reageerde Herbalife. [Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2012 Mar;21(3):333-4.] Volgens Herbalife gebruikten de Spanjaarden de verkeerde methode bij het aanwijzen van Herbalifeproducten als de veroorzakers van leverschade en deugden de onderzoekers zelf ook niet. "The failure to acknowledge these assessments raises questions about the authors' scientific balance given the serious and unsubstantiated accusations about a company's whole product line", aldus Herbalife.

De eerste auteur van het Spaanse onderzoek, Gloria Manso, vindt het onheus dat Herbalife op de onderzoeksbevindingen reageert met ontkenningen.

"This is perhaps an understandable attitude after the first publications but not when after a considerable period, new cases keep being reported and are added to the list", schrijft Manso. "Herbalife should, at least, consider the possibility that some of their products can induce hepatotoxicity in certain circumstances and should make an effort to actively collaborate in the identification of the agents responsible."

[Naschrift 10-11-2012.] Stephen van der Ven, vice-president van Herbalife International North Central Europe, laat weten dat Herbalife in 2009 heeft meegewerkt aan een onderzoek van de Spaanse overheid naar aanleiding van gepubliceerde gevalsstudies. "Als gevolg van de transparantie en medewerking van Herbalife sloot het Spaanse ministerie van Gezondheid zijn onderzoek af zonder regulerende maatregelen te nemen met betrekking tot Herbalife-producten die in Spanje worden verkocht", aldus Van der Ven. "Sterker, tot op heden is uit onderzoek van de producten van Herbalife door de Spaanse overheid en 25 andere regelgevende instanties over de hele wereld niet gebleken dat er een verband bestaat tussen het gebruik van Herbalife-producten en leverschade."

Van der Ven ontkent het bestaan van de door de Spaanse onderzoekers verzamelde gevallen niet. Herbalife is er echter van overtuigd dat hun leveraandoeningen niet werden veroorzaakt door Herbalife-producten. Wat de aandoeningen dan wel veroorzaakte? "Te denken valt aan zwaarlijvigheid en/of metabool syndroom, het gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen of supplementen en onderliggende hepatobiliaire ziekten zoals steatohepatitis of cholelithiasis", aldus Van der Ven.

Bron:
Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2011 Oct;20(10):1080-7.

Meer:
'Bacterie in Herbalife beschadigt lever' (5-7-2009)
Herbalife: Onze producten zijn niet schadelijk voor de lever (8-9-2007)
Herbalife beschadigt de lever (1-9-2007)