08.08.2012

Nootkatone, een stimulantium met de smaak van grapefruit

In elke grapefruit zit - voornamelijk in de schil - zo'n 100 mg nootkatone [structuurformule onder aan de pagina]. Omdat nootkatone verantwoordelijk is voor de bitterfrisse smaak van grapefruit gebruikt de voedingsindustrie semisynthetische nootkatone graag in frisdrank en snoep. Volgens de Japanse Kao Corporation is datzelfde nootkatone een stimulantium en een afslankmiddel. In wel heel erg hoge doseringen...

De Kao Corporation stuitte op de bijzondere eigenschappen van nootkatone tijdens een zoektocht naar natuurlijke verbindingen die kunnen helpen bij het beteugelen van de vetzuchtepidemie. Om het preciezer te zeggen: de Japanners waren op zoek naar stoffen in onze voeding die, net als resveratrol en EGCG, het metabole sleutelmolecuul AMPK activeren.

AMPK wordt actief als cellen krap in hun energie komen te zitten, als we langdurig bewegen of vasten. De cel 'ziet' aan de activiteit van AMPK dat het vetten moet verbranden, gevoeliger voor insuline moet worden, ontgiftingsprocessen een tandje hoger moet zetten en moleculaire structuren moet repareren. Dankzij dat mechanisme zijn vasten en bewegen gezond.

Legio verbindingen in fruit, groenten en kruiden activeren AMPK ook. Die verbindingen kunnen het energieverbruik van het lichaam verhogen en prestaties verbeteren. AMPK-activatoren zijn dus mogelijke afslankmiddelen, die ons bovendien in staat kunnen stellen om langer of intensiever te bewegen.

De Japanners gaven muizen 10 weken lang voer dat voor 0.2 gewichtsprocent uit nootkatone bestond. Daarna keken de onderzoekers hoe lang de muizen maximaal konden blijven zwemmen - en vergeleken hun tijden met die van muizen die geen nootkatone hadden gekregen.


Nootkatone, een stimulantium met de smaak van grapefruit


Nootkatone, een stimulantium met de smaak van grapefruit


In een ander experiment gaven de onderzoekers muizen gedurende 18 weken voer waaraan extra suiker en vet was toegevoegd. Kregen de muizen ook nootkatone door hun voer, dan bleven ze net zo slank als muizen die standaardvoer kregen.

Een dosis van 200 mg nootkatone per kg lichaamsgewicht verhoogde vrijwel onmiddellijk het zuurstofverbruik, ontdekten de Japanners. Die dosis verhoogde binnen enkele tientallen minuten de AMPK-activiteit in de spieren, en daarmee ook de verbranding van vetzuren.


Nootkatone, een stimulantium met de smaak van grapefruit


Nootkatone
"Administration of nootkatone was beneficial toward the prevention of obesity as well as for improving endurance capacity", concluderen de onderzoekers. "These results support the idea that AMPK activators are useful as exercise mimetics or exercise-supporting drugs in treating obesity and for improving physical performance. The administration of nootkatone is a potential candidate treatment for metabolic syndrome."

Het klinkt mooi, maar er lopen toxische beren op de weg. Het humane equivalent van de gebruikte doses ligt ergens bij de 10-15 mg/kg lichaamsgewicht/dag. De aanvaardbare dagelijkse inname van nootkatone is volgens het Sixty-ninth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives [who.int] 0.1 mg per kg lichaamsgewicht per dag.

Bron:
Am J Physiol Endocrinol Metab. 2010 Aug;299(2):E266-75.

Meer:
Resveratrol tijdens wedstrijdvoorbereiding maakt duursporters nóg sneller (17-7-2012)
Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep (3-7-2012)
Artemisia iwayomogi werkt op dezelfde manier als GW501516 (19-6-2012)