NVWA-rapport: van alle drie geteste afslanksupplementen, pre-workout-formules en sekssupplementen bevat er eentje verboden stoffen
De NVWA heeft in 2015-2016 in totaal 118 sekssupplementen, afslanksupplementen en pre-workout-supplementen laten analyseren. In een derde van de gevallen vonden dat onderzoekers verboden stoffen in die producten, waardoor de NVWA ze van de markt heeft moeten halen.
Studie
Sinds een paar jaar krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) berichten over mensen die in de problemen komen doordat ze afslanksupplementen, pre-workout-formules of sekssupplementen hebben gebruikt. In oktober 2016 kreeg de NVWA een melding van een jonge vrouw die na het drinken van een afslankthee door acuut hartfalen overleed. In de thee zat sibutramine.
Die meldingen waren voor de NVWA aanleiding om in de periode 2015-2016 118 supplementen door het RIVM en het Wageningse Rikilt te laten analyseren. Dat onderzoek resulteerde in het rapport dat de NVWA op 26 mei 2017 vrijgaf. De NVWA beperkte zich tot de sekssupplementen aan de ene kant en de afslanksupplementen en pre-workout-formules aan de andere kant.
De geanalyseerde supplementen zijn niet representatief. "De NVWA heeft [...] gericht gezocht naar supplementen met farmacologisch actieve stoffen", staat in het rapport. "De bemonsterde producten vormen, vanwege de complexiteit van deze sector, geen weerspiegeling van het brede aanbod op de Nederlandse markt."
Resultaten
Van de 118 monsters bevatten er 66 farmacologisch actieve stoffen. In 40 gevallen waren die farmacologische stoffen verboden, en heeft de NVWA de producten van de markt gehaald.
Conclusie
"Voedselveiligheidseisen zoals die gelden voor 'normale' levensmiddelen zoals koekjes of een voedingssupplement met vitamine D gelden ook voor voedingssupplementen met farmacologisch actieve stoffen", staat in de laatste alinea's van het rapport. "Alle levensmiddelen moeten veilig zijn. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het levensmiddelenbedrijf. Dit betekent dat zij aan alle relevante levensmiddelenwetgeving moeten voldoen
om de consument op de juiste wijze te informeren en een veilig product te bieden."
"Specifiek gericht op supplementen met farmacologisch actieve stoffen zal de NVWA in de komende jaren doelgericht supplementen die niet voldoen aan de wetgeving van de Nederlandse markt weren. Ook zal de NVWA bedrijven attenderen op de verantwoordelijkheid die zij hebben ten opzichte van de consument."
De NVWA is - net als de overweldigende meerderheid van de gebruikers van supplementen en de bonafide bedrijven in deze branche - het geklooi met supplementen zat, zo lezen wij tussen de regels door. Wellicht is dit nog maar het begin...
Bron:
NVWA, 26-05-2017.
Meer:
In deze supplementen zit het verboden methylsynefrine (10-6-2016)
In Irem Naturel zit fluoxetine (2-10-2015)
In deze supplementen zit BMPEA (8-4-2015)
|